Отидете към основна версия

1 377 9

Какво се случва на руската музикална сцена на фона на войната в Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • музика-
  • музикална сцена-
  • певци-
  • музиканти-
  • музикална гилдия

Инвазия донесе значително разединение сред музикалните артисти в Русия

Снимка: Shutterstock

Инвазията в Украйна от страна на Руската федерация раздели и руската музикална индустрия - част от изпълнителните живеят в изгнание, а други с патриотичен плам участват в концерти в родината си, предават тамошните медии.

Владимир Котляров, фронтмен на руската пънк група "Порнофилми", напуска Русия десет дни след началото на офанзивата срещу Украйна. Певецът Шаман обаче остава в родината си и изпълнява патриотичните си текстове през пълни зали.

Подобно на тези двама музиканти, войната разцепи осезаемо руския музикален свят, като някои изпълнители заживяха в изгнание и осъдиха политиката на Кремъл от сцената, а други пеят в прослава на армията.

Владимир Котляров, който е родом от Дубна, малък град северно от Москва, си спомня, че е бил "прогонен от обществото, което почти не реагира" след решението на президента Владимир Путин да изпрати руски войски в Украйна през февруари 2022 г.

"Осъзнах, че ще ми е трудно да живея сред толкова безразлични хора", каза той зад кулисите на концерт на своята група в Ереван, столицата на Армения, в средата на май.

"Харесвам песните му, защото са патриотични. Аз съм патриот. Песните му ме развълнуват до сълзи", казва пред АФП Юлия Шевченко, 23-годишна служителка в държавна компания, преди началото на концерта на Шаман в Зеленоград. Младата жена е облечена в блуза с надпис "Аз съм рускиня".

Татяна Морозова, 41-годишна фризьорка, казва, че подкрепя Шаман за позицията му за военна намеса в Украйна: "Напред, Русия! Ние ще победим!", убедена е тя и критикува музикантите, които са в изгнание. Тя ги определя като "предатели".

Шаман отказва да даде интервю за АФП. Както и десетина други групи, подкрепящи позицията на Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини