Отидете към основна версия

1 659 1

Самоков в очакване на джаз фестивала

  • самоков-
  • джаз фестивал

С такива мероприятия летният сезон ще стане много по-активен, отбеляза Георгиев

Снимкa: Shutterstock

"Самоков тръпне, Самоков очаква джаз фестивала за втора поредна година. Самоков е убеден, че колкото повече издания има този фестивал, толкова нашият град и Боровец ще бъдат все повече и на световната карта и на музикалната сцена". Това заяви пред БНР кметът на Самоков Владимир Георгиев преди второто издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец, който ще се проведе от 4-ти до 9-ти август.

Той подчерта, че се подготвят и културните обекти, а също и Цари Мали град преди събитието:

"За да може хората да се разходят не само до Мусала и из Боровец, но и в околностите, а вечерта да се насладят на български и световни изпълнители".

С такива мероприятия летният сезон ще стане много по-активен, отбеляза Георгиев в предаването "Преди всички" и посочи:

"Ако в момента голяма част от хотелите работят, с такива събития след 1-2 години в Боровец няма да стига легловата база. Всеки има нужда от това да прекара свободното си време на едно прекрасно, чисто място, на място, където може да се зареди, а какво по-хубаво от това, че абсолютно безплатно ще може да се насити и на такава музика. Убеден съм, че лека полека зимните курорти с такива програми ще придобият статута на целогодишни такива".

"Програмата е изключително разнообразна. Всеки меломан ще намери своето място на фестивала, когато чуе любимата си група", посочи доктор Татяна Илиева.

"Всеки от участниците е достатъчно авторитетен от нивото и класата на музикант. Голяма част от българските изпълнители са участвали в предишни издания на международния джаз фестивал в Банско, те са наши гости и на изданието през 2023 г. на фестивала в Боровец".

"Васил Петров ще бъде в събота. В неделя - "Калибърти" и "Дърти Пърчис". В неделя ще имат участие и "Зона Це"", добави тя.

Писателят Георги Господинов и Анджела Родел ще бъдат гости на по време на джаз фестивала, като е организирана среща на хората с тях, каза Илиева.

По думите ѝ всички международни участници са направили видеообръщения към своите фенове по цял свят.

"Нашата основна цел е да се продължи една традиция, която създаде д-р Емил Илиев - такива големи по мащабите си музикални събития да имат чисто културна насоченост и да привличат туристи с една цел - да се развива културният туризъм в дадена област. Нашата основна цел е не просто курортният комплекс да трупа тази своя популярност като курорт, но ние да го припознаваме като целогодишен курорт и работим всички в една насока - държавата България да бъде позната пред света с най-доброто, което има, а това е културата, спорта, изкуството, иновациите, технологиите, науката".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини