Отидете към основна версия

2 005 25

Антисемитска скулптура от 700 години "краси" фасадата на германска църква

  • скулптури-
  • скулптура-
  • фасада-
  • църква-
  • германия-
  • антисемитизъм

25 църкви в Германия имат подобни скулптури върху фасадите си, като всички те са на стотици години

Снимки: БГНЕС/ EPA

Германски власти поискаха премахването на антисемитска скулптура от църква, съобщи Jewish Chronicle, цитиран от БГНЕС.

Скулптурата, позната като Judensau (еврейска свиня), стои повече от 700 години върху фасадата на църквата във Витенберг въпреки многобройните опити да бъде премахната.

Юдензау е антисемитски мотив в изкуството, появил се в Германия през XIII век и добил популярност през следващите столетия. Той представя евреи в неприличен контакт със свиня, която според юдаизма е нечисто животно. Релефът стои върху фасадата във Витенберг от 1305 г. Общо около 25 църкви в Германия и други страни имат подобна "декорация".

Съвсем наскоро такова искане отправи комисарят на германското правителство по въпросите на еврейския живот и борбата с антисемитизма, Феликс Клайн. Молбата е във връзка с кандидатурата на Витенберг като възможен център на нова германско-израелска младежка организация. Клайн твърди, че подобна демонстрация на антисемитизъм би могла да откаже евреите да посещават града. Целта на организацията е запазване на паметта за Холокоста, както и фокусиране върху теми от общ интерес като измененията на климата и възобновяемата енергия.

Германските съдилища многократно са отхвърляли дела, заведени с цел премахване на статуята, за последно през миналия юни. Евангелската академия на Саксония-Анхалт във Витенберг - органът, който отговаря за църквата - се бори упорито срещу всеки подобен опит.

Градската църква се намира в самото сърце на протестантството и е служила за място на първите протестантски служби, където самият Мартин Лутер е проповядвал. Историята на Лутер е дълбоко опетнена от антисемитизма. Църковният реформатор е автор на текст, озаглавен "Евреите и техните лъжи", и многократно поддържа идеи, че евреите са "дяволи", "измамници" и "богохулници" и др.

През 1988 г., когато се отбелязваха 50 години от Кристалната нощ, църквата във Витенберг постави бронзова плака и информационно табло в памет на милионите евреи, загинали в Холокоста.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.

Свързани новини