Last news in Fakti

9 Август, 2023 10:59 1 980 25

Антисемитска скулптура от 700 години "краси" фасадата на германска църква

  • скулптури-
  • скулптура-
  • фасада-
  • църква-
  • германия-
  • антисемитизъм

25 църкви в Германия имат подобни скулптури върху фасадите си, като всички те са на стотици години

Антисемитска скулптура от 700 години "краси" фасадата на германска църква  - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Германски власти поискаха премахването на антисемитска скулптура от църква, съобщи Jewish Chronicle, цитиран от БГНЕС.

Скулптурата, позната като Judensau (еврейска свиня), стои повече от 700 години върху фасадата на църквата във Витенберг въпреки многобройните опити да бъде премахната.

Юдензау е антисемитски мотив в изкуството, появил се в Германия през XIII век и добил популярност през следващите столетия. Той представя евреи в неприличен контакт със свиня, която според юдаизма е нечисто животно. Релефът стои върху фасадата във Витенберг от 1305 г. Общо около 25 църкви в Германия и други страни имат подобна "декорация".

Съвсем наскоро такова искане отправи комисарят на германското правителство по въпросите на еврейския живот и борбата с антисемитизма, Феликс Клайн. Молбата е във връзка с кандидатурата на Витенберг като възможен център на нова германско-израелска младежка организация. Клайн твърди, че подобна демонстрация на антисемитизъм би могла да откаже евреите да посещават града. Целта на организацията е запазване на паметта за Холокоста, както и фокусиране върху теми от общ интерес като измененията на климата и възобновяемата енергия.

Германските съдилища многократно са отхвърляли дела, заведени с цел премахване на статуята, за последно през миналия юни. Евангелската академия на Саксония-Анхалт във Витенберг - органът, който отговаря за църквата - се бори упорито срещу всеки подобен опит.

Градската църква се намира в самото сърце на протестантството и е служила за място на първите протестантски служби, където самият Мартин Лутер е проповядвал. Историята на Лутер е дълбоко опетнена от антисемитизма. Църковният реформатор е автор на текст, озаглавен "Евреите и техните лъжи", и многократно поддържа идеи, че евреите са "дяволи", "измамници" и "богохулници" и др.

През 1988 г., когато се отбелязваха 50 години от Кристалната нощ, църквата във Витенберг постави бронзова плака и информационно табло в памет на милионите евреи, загинали в Холокоста.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    41 0 Отговор
    Открай време юдеите са недолюбвани, що така?

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Механик

    31 0 Отговор
    Никой ли не се пита, защо съществува "антисемитизма"? Защо няма измислена дума за тия дето мразят друга някаква нация? Защо от хилядолетия, евреите са мразени и намразвани където и да са се появявали?
    Защо само те са преследвани? Защо примерно никой не преследва португалците, да речем? Защо няма дума "антияпонизъм" или дори "антиарабизъм"? Защо все тия "нещастни" евреи са били преследвани?
    Е такъв въпрос си задавам от много отдавна и не намирам отговор.
    Някой може ли да помогне да добия правилна представа?

    Коментиран от #10, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пешо

    16 0 Отговор
    Малко множко прекаляват. Някакъв е хаванал прасе за крака и опашката...сигурно ще го коли. ..
    И сега пак антисемитизъм...пълни ...да не казвам какво. Гузен негонен бяга.

    Много чувствителни се извъдиха всички напоследък.... имало някакъде някакъв камък...ох...боли ме душата. тея с паметника тук същата история. а пеметника на американските летци...същата работа. доста хора са засегнати от него. ноо...той не е символ като паметника на съветските войни.. все един дол дренки. има го и толкоз....
    плочка с прасе... голяма работа. как да се разбере, че този е юдей на плочката? пф..... ма.ло.у.мщина
  • 12 БАРС

    9 0 Отговор
    В израел имах приятели сиари евреи по на 80 години от там не от България .Те казваха евреите имаме една приказка а тя е :Като няма война няма пари.Така че,можеби има нещо де отделно евреите са имали фабрики в германия и яко са екплотирали немците които са работели в тях.От тях не е имало бедни средна класа и богати и тежко не са се хващали да работят.Друго нека евреите не забрявят че,евреин е виновен са тяхното избиване сиреч Хитлер доказан чрез архива на Америка че ,той е 100%евреин от рода Родшилд.Така че,за тоя геноцид те да търсят вината в себе си.И друго на балканите да са в робство пак имат вина .Те са подържали турската армия и са я обучавали евреите от Англия и Франция,а банките в турция пак са управлявали те поточно хпазната.Така че за евреите няма да кажа нищо лошо но и нищо хубаво ,а вие мислете както искате
  • 13 Кажи честно!

    9 0 Отговор
    "запазване на паметта за Холокоста, както и измененията на климата и възобновяемата енергия" хахахахахахахахаха Чудна организацийка си имат братята евреи
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Незнам дали си чел нещо от Борис Виан - френски автор, ноо луд, та в една от книгите си Виан застъпва идеята за некъф “пич” който живее в селото или по скоро малък град?
    С две думи;
    Съгражданите на гореспоменатия “пич” (не си спомням беше или некъф “maintenance”, “blue collar” работник или беше лодкар, нещо такова, чел съм доста отдавна книжката, безинтересна оставих я наполовината непрочетена, та всички там съграждани на въпросния “пич” му носеха Злато срещу Грехове, тоест Градската Управа плащаше в Злато на въпросният “пич” той приема Греховете на Града за негови?
    Значи Злато срещу Грехове?
    В Света, Еврейската общност и Християнството общо взето сделката е едно към едно “грехове срещу злато”?
    Там нещо за Юда и тридесете Сребърника имаше в Новият Тестамент?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    За съжаление Френската, Германската и като цяла Европейската Литература (в територията българия се прехласват по Евр. Литература) е ена истинска кочина, в много случаи Антисемитска?

    Комунизмът, Национал Социализмът и Фашизмът отхвърлят Християнството, са Анти Християнски по същноста си Политически Идеологии на 20ти Век?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    8 0 Отговор
    Якоооо издигнаха ми се в очите германците отново. Но не одобрявам напълно нацисткия уъркфлоу. Трябвало е просто да пуснат нечистокръвните да си заминат за обетованата земя ( у пустинята) след като им конфискуват всичко, разбира се.

    Коментиран от #21

  • 20 А ми

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    много просто защо. Защото са алчни, коварни и неблагодарни. Справка-нашият Лазар отворил тайно вратите на Търновград царев пред османците и неблагодарните сегашни евреи у нас които (с малки изключения) обвиняват България защо била спасила само своите евреи. Черна неблагодарност доказваща, че няма ненаказано добро.

    Коментиран от #22

  • 21 🇧🇬🇪🇺💯

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Ами пуснали са “ги”, по времето на Екатерина Велика в Императорска Русия.
    Императрицата Екатерина отваря вратите на Русия за Немски Евреи - Ашкенази, също за Испански Евреи - Hasidic, също Менонити, “Mennonites” са Германци много добри Фермери които заради Религията си “вид Християнство” отказват на Германският Император да служат Войници, следователно Германеца ги изселва много отиват в Русия още повече в Съединените Щати?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бранимир Кърджиев

    1 1 Отговор
    Хитлер превърна със своята солдатска лупост шайка долни измамници и лихвари в герои! Арабите също са синове аврамови, следователно семити. Оттук въпросът; КОЙ Е АНТИСЕМИТ, КОЙ ИЗБИ МИЛИОНИ АРАБИ?
  • 24 Христо

    0 0 Отговор
    Е, щом преди 700 години са го знаели... Защо само ги защитавате тия?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.