Отидете към основна версия

1 144 18

Аниматорът Тео Ушев празнува рожден ден днес

  • тео ушев-
  • рожден ден

Той е единственият българин, номиниран за "Оскар“ за филма си "Сляпата Вайша“

Теодор Ушев празнува рожден ден днес, научи Sofia24.bg. Той е аниматор и е единственият българин, номиниран за "Оскар“ за филма си "Сляпата Вайша“. За съжаление, филмът му "Физика на тъгата“ по едноименната книга на Георги Господинов, не попадна сред номинираните за късометражен анимационен филм, макар и да беше в краткия списък от 10 потенциални кандидати за награда "Оскар".

Роден е на 4 февруари 1968 година. Син е на художника Асен Ушев и журналистката Валя Ушева. Принадлежи към големия Ушев род от Банско. Сестра му е журналистът Бояна Ушева. Дипломира се през 1993 година в специалност плакат в Художествената академия. У нас е известен главно с театралните си афиши от 90-те години на миналия век.

Понастоящем живее в Монреал, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов борд. От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини