Отидете към основна версия

1 341 11

УниБИТ в помощ на съдебната система на България

  • унибит-
  • софийски районен съд-
  • сътрудничество

Учебното заведение сключи рамков договор за сътрудничество със Софийския районен съд

Университетът по библиотекознание и информационни технологии и Софийски районен съд подписаха рамков договор за съвместна дейност и сътрудничество. Подписите в документа поставиха ръководителите на двете институции – проф. дн Ирена Петева, Ректор на УниБИТ, и Александър Ангелов – Председател на Софийския районен съд, съобщиха от бутиковия университет на България.

Целта на сключеното споразумение е провеждането на координирани действия за повишаване качеството на учебната, научноизследователската дейност и административния капацитет, чрез провеждане на стажантски програми и други съвместни инициативи. Ръководителите и на двете институции отчитат важната роля на обучението за осигуряване на работеща, ефективна и авторитетна съдебна администрация, както и необходимостта от увеличаване на административния капацитет на най-големия съд в Република България в съчетание с изискването за предварително специализирано обучение на бъдещите кадри на съдебната администрация.

Не трябва да се забравя факта, че преди години, когато негов ректор беше проф. Стоян Денчев, в УниБИТ съществуваше специална бакалавърска програма „Информационни технологии в съдебната администрация“, при което целите завършващи випуски бяха директно приемани на работа в Софийския районен съд. Сега тази програма е усъвършенствана и има своето продължение в магистърски курс за обучение.

На срещата освен ръководителите на двете институции присъстваха заместник-председателят на Софийски районен съд, г-жа Бояна Петрова, председателят на Съвета на настоятелите на УниБИТ, проф. д.ик.н. Стоян Денчев и част от административното ръководство на УниБИТ, в лицето на заместник-ректора по научноизследователската и международна дейност проф. Тереза Тренчева, деканите на факултетите на Университета и техните заместници.

На двустранната среща след официалното подписване на договора, проф. д.ик.н. Стоян Денчев, дългогодишен ректор на УниБИТ и председател на Съвета на настоятелите на висшето училище, акцентира върху позитивите от съвместната работа между две от най-авторитетните институции в България. Проф. дн Ирена Петева подчерта важността от реализирането на стажантска програма, в рамките на която студентите от Университета по библиотекознание и информационни технологии да преминават през обучение за придобиване на практически знания и умения в различните звена на специализираната администрация при Софийски районен съд.

„Организирането на съвместни мероприятия като публични лекции, научни прояви, дискусии, семинари и кръгли маси ще допринесе за повишаване на професионалната квалификация на служителите в администрацията на съдебната система и на нивото на административно обслужване спрямо гражданите и юридическите лица“ заключи Ангелов относно съвместната полза от подписването на рамковото споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини