Отидете към основна версия

330 1

Режисьорът Педро Алмодовар с почетна награда на кинофестивала в Сан Себастиан

  • педро алмодовар-
  • режисьор-
  • почетна награда-
  • кинофестивал-
  • сан себастиан

"Киното ми е дало всичко", каза 75-годишният режисьор при получаването на наградата "Доностия"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Испанският режисьор Педро Алмодовар сподели, че е "развълнуван до сълзи", получавайки почетната награда на кинофестивала в Сан Себастиан за творчеството си, което според организаторите се отличава с незабавно разпознаваем "визуален стил", предаде АФП, цитирана от БТА.

"Киното ми е дало всичко", каза 75-годишният режисьор при получаването на наградата "Доностия" - едно от най-високите отличия на фестивала, който се провежда в Сан Себастиан от 1968 г.

"За мен киното е благословия или проклятие. Не мога да си представя друг вид живот, освен да пиша и да снимам непрестанно", добави Алмодовар на церемонията, на която присъства испанският министър-председател Педро Санчес.

Наградата "Доностия" е едно от малкото отличия, които липсваха на режисьора на "Всичко за майка ми" и "Говори с нея". Педро Алмодовар е носител на две награди "Оскар", пет "Гоя", четири "Сезар", Националната филмова награда на Испания и други.

В началото на септември режисьорът спечели и "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция за първия си англоезичен филм "Съседната стая" с Джулиан Мур и Тилда Суинтън, който в момента представя в Сан Себастиан.

"За цялата си кариера съм заснел 23 филма, някои по-добри от други, и всички те са мои и ми принадлежат, което е привилегия", каза още Алмодовар и допълни, че е "трогнат до сълзи" от награждаването си с "Доностия".

"Никога не съм се замислял по въпроса за таланта. Смятах, че имам призвание и че ако не можех да правя филми, щях да бъда най-нещастният човек във Вселената", каза още режисьорът.

Обявявайки избора на Педро Алмодовар за носител на наградата "Доностия", организаторите на фестивала казаха, че му я присъждат като признание за "артистичния талант и незабавно разпознаваемия визуален стил".

Почетна награда тази година беше присъдена и на американско-австралийската актриса Кейт Бланшет - другото лице на тазгодишния официален плакат, за кариера, обхващаща повече от 30 години и съчетаваща авторско кино и филми, насочени към широката публика.

Кинофестивалът в Сан Себастиан ще продължи до 28 септември.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини