Отидете към основна версия

843 20

Георги Господинов стана кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция

  • георги господинов-
  • орден-
  • литература-
  • франция

Отличието бе връчено на българския писател от френския посланик Жоел Мейер

Снимка: dariknews.bg

Посолството на Франция в България удостои писателя Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер, предаде dariknews.bg​.

Орденът бе връчен на българския писател от френския посланик Жоел Мейер.

На официалната церемония по награждаването Георги Господинов заяви, че за него е истинска чест да получи Ордена за изкуство и литература от министъра на културата на Франция.

"За мен Франция е направена от литература", каза Георги Господинов и разказа, че за първи път посещава страната през 2000 – 2001 г., но още преди това вече е бил в нея чрез книгите, които е чел.

"Ползването на миналото и носталгията като пропаганда е много опасно и може да се види навсякъде – в България, във Франция, в Унгария, в Европа, в Америка. Изборите, които правим, би трябвало да са избори за бъдеще, а не да се връщаме в най-мрачните години", заяви писателят по време на награждаването.

Постановлението за награждаването на Господинов е от 4 юли 2024 г. и бе издадено от министърът на културата на Франция.

"Не само заради неговия огромен литературен гений френският министър на културата реши да му връчи Ордена за изкуство и литература, а и защото неговите произведения се отличават с неговия дълбок хуманизъм, а и защото представят ценности, които са човешки и общоевропейски", изтъкна посланик Жоел Мейер.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.

Свързани новини