Отидете към основна версия

751 9

Рецепта на деня: Коледен яйчен пунш

  • коледен-
  • яйчен пунш-
  • яйца-
  • мляко-
  • алкохол

Традиция, превърната в истинско зимно удоволствие

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

прясно мляко - 600 мл; сладкарска сметана (течна) - 200 мл; яйца - 4 бр.; захар - 120 г; ванилия - 1 ч.л.; канела - 1 ч.л. + за поръсване; индийско орехче - 1/2 ч.л.; щипка сол; алкохол по желание (ром, бренди или уиски) - 2 - 3 с.л.

Начин на приготвяне:

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Жълтъците се разбиват със захарта до светъл и пухкав крем.

Млякото и сметаната се загряват на умерен огън заедно с канелата, индийското орехче и солта, без да завират. Горещата смес се налива на тънка струя към жълтъците при непрекъснато разбиване, след което всичко се връща на котлона и се загрява леко до сгъстяване, без да кипва.

Сваля се от огъня, добавя се ванилията и по желание алкохолът.

Белтъците се разбиват на мек сняг и внимателно се смесват с охладената напитка.

Яйчният пунш се сервира топъл или добре охладен, поръсен с канела.

В САЩ яйчният пунш е толкова популярен, че по Коледа се продават милиони литри готова напитка. Традиционно се сервира с настъргано индийско орехче или канела и често се поднася в стъклени чаши, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини