Необходими продукти:
прясно мляко - 600 мл; сладкарска сметана (течна) - 200 мл; яйца - 4 бр.; захар - 120 г; ванилия - 1 ч.л.; канела - 1 ч.л. + за поръсване; индийско орехче - 1/2 ч.л.; щипка сол; алкохол по желание (ром, бренди или уиски) - 2 - 3 с.л.Начин на приготвяне:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта до светъл и пухкав крем.
Млякото и сметаната се загряват на умерен огън заедно с канелата, индийското орехче и солта, без да завират. Горещата смес се налива на тънка струя към жълтъците при непрекъснато разбиване, след което всичко се връща на котлона и се загрява леко до сгъстяване, без да кипва.
Сваля се от огъня, добавя се ванилията и по желание алкохолът.
Белтъците се разбиват на мек сняг и внимателно се смесват с охладената напитка.
Яйчният пунш се сервира топъл или добре охладен, поръсен с канела.
В САЩ яйчният пунш е толкова популярен, че по Коледа се продават милиони литри готова напитка. Традиционно се сервира с настъргано индийско орехче или канела и често се поднася в стъклени чаши, пише gotvach.bg.