Отидете към основна версия

4 075 2

5 храни за добро зрение

  • зрение-
  • храни-
  • полезни-
  • око-
  • ретина-
  • моркови-
  • риба-
  • бадеми-
  • цитруси-
  • яйца

Сьомгата съдържа Омега-3 мастни киселини, които са полезни за зрението

Има няколко храни, които  могат да подобрят зрението на човека, пише Health.com. Те са достъпни на пазара, а експерти препоръчват да присъстват в ежедневното ни меню.

Моркови
Морковите, подобно на другите оранжеви плодове и зеленчуци, са богати на бета каротин, който подпомага ретината и функционалността на окото.

Яйца
Жълтъкът на яйцето е отличен източник на лутеин и зеаксантин. Благодарение на тях се намалява риска от дегенерация на очната макула .

Цитруси
Цитрусовите плодове са богати на витамин C, който намалява риска от катаракта – заболяване на окото, което може да доведе до ослепяване.

Бадеми
Бадемите са изключително богати на витамин Е, който бори  дегенерацията на очната макула. Една шепа бадеми осигурява половината от дневната доза на този витамин, препоръчителна за хората.

Сьомга
Сьомгата (както и рибата тон, скумрията и пъстървата) е богата на DHA – докозахексаенова киселина. Тази незаменима Омега-3 мастна киселина е приятел на окото, защото е съставна част от структурата на ретината.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини