Отидете към основна версия

1 280 0

И Зимбабве зад гей-правата

  • зимбабве-
  • права-
  • пол-
  • хомосексуалност

Премиерът на Зимбабве Морган Цвангирай преобърна позицията си за гей-правата в страната му. Нещо повече, те трябва да бъдат записани в новата конституция, категоричен е премиерът в интервю пред Би Би Си.

Цвангирай заяви, че гей - свободата трябва да се уважава в консервативно Зимбабве.

Преди година той бе критик на хомосексуалността, какъвто е и президентът Роберт Мугабе. Последният се прочу със сравнението си между гейовете и кучетата.

Коалицията, оформена между двамата, обещава политически реформи предвид настъпващите избори догодина. Тогава ще бъде приета и новата конституция.

Хомосексуалната любов е забранена в Зимбабве, както в много други африкански държави.

Цвангирай е наясно, че в родината му има много силно „културно настроение“ срещу влечението към същи пол, но той щял да защитава правата на това малцинство, ако бъде избран за следващ президент. Условието – да не се пречи на другите.

„За мен това е човешко право“, категоричен е премиерът. Подобно либерално отношение има в ЮАР.
Гей- правата може да се окажат ябълката на раздора между премиера и президент. Техните две партии управляват в коалиция, но  Цвангирай не се колебае да се яви на следващите избори за държавен глава. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ пази гей-правата по света

    САЩ обяви, че ще се бори с дискриминацията срещу гейове и лесбийки по света. За целта ще се използват дипломация и чужда помощ, чрез които ще се ст ...
    07.12.2011
    1 497
    0
  • Лондон забрани "майка" и "баща" в паспортите

    Великобритания отмени графите „майка“ и „баща“ в официалните документи за издаване на паспорт. На десетилетната традиция е ...
    03.10.2011
    1 230
    0
  • Австралия въведе пол „Х“

    Властите в Австралия дадоха на съгражданите си трета възможност за полово определение в паспортите. Така, когато попълват данните за личния докумен ...
    15.09.2011
    1 324
    0