Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 19:17 1 276 0

И Зимбабве зад гей-правата

  • зимбабве-
  • права-
  • пол-
  • хомосексуалност

Премиерът на Зимбабве Морган Цвангирай преобърна позицията си за гей-правата в страната му. Нещо повече, те трябва да бъдат записани в новата конституция, категоричен е премиерът в интервю пред Би Би Си.

Цвангирай заяви, че гей - свободата трябва да се уважава в консервативно Зимбабве.

Преди година той бе критик на хомосексуалността, какъвто е и президентът Роберт Мугабе. Последният се прочу със сравнението си между гейовете и кучетата.

Коалицията, оформена между двамата, обещава политически реформи предвид настъпващите избори догодина. Тогава ще бъде приета и новата конституция.

Хомосексуалната любов е забранена в Зимбабве, както в много други африкански държави.

Цвангирай е наясно, че в родината му има много силно „културно настроение“ срещу влечението към същи пол, но той щял да защитава правата на това малцинство, ако бъде избран за следващ президент. Условието – да не се пречи на другите.

„За мен това е човешко право“, категоричен е премиерът. Подобно либерално отношение има в ЮАР.
Гей- правата може да се окажат ябълката на раздора между премиера и президент. Техните две партии управляват в коалиция, но  Цвангирай не се колебае да се яви на следващите избори за държавен глава. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА