Last news in Fakti

15 Септември, 2011 10:21 1 324 0

Австралия въведе пол „Х“

  • австралия-
  • пол

Властите в Австралия дадоха на съгражданите си трета възможност за полово определение в паспортите. Така, когато попълват данните за личния документ, освен мъжки или женски, австралийците могат да посочат и трети вариант за пола си - „неопределен“. Въведението се прави, за да се преодолее дискриминация. Така травестите ще могат да заявяват без притеснение третата възможност, която ще се изобразява на паспорта им със знака „Х“. Родените с полови белези, които не желаят, трябваше задължително да претърпят операция за превръщането им в обратния пол, преди за могат да сменят паспортите си.

Австралийската сенаторка Луис Прат, чийто партньор се е родил жена, а сега се идентифицира като мъж, определи реформата като „огромна стъпка“. „Има много случаи на хора, които са задържани на летищата от емиграционните власти, защото паспортите им не приличат на това, което изглеждат“, коментира тя пред австралийско радио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА