Отидете към основна версия

3 948 3

Алкохолът удължавал живота на жените

  • алкохол-
  • жени-
  • здраве-
  • живот

Жените, които пиели няколко алкохолни питиета на месец или дори повече от три на седмица през годината преди сърдечен удар, са живели по-дълго от тези, които никога не посягали към чашката.

Откритията на американско изследване, публикувано в American Journal of Cardiology, се прибавят към доказателствата, че всеки вид алкохол може да е полезен за сърцето.


Няма разлика при различните видове напитки, подчертава Джошуа Розенблум от Харвардското медицинско училище, ръководил изследването. "Последните данни показват, че благотворен е самият алкохол".


В периода след сърдечния пристъп също е имало понижен риск от смърт за жените, които пиели вино, бира или нещо по-твърдо, открили са Розенблум и колегите му.


Според тях едно питие дневно е добра цел, ако можете да бъдете "дисциплинирани". Изследването е проведено с участието на над 1200 жени, претърпели сърдечен удар, наблюдавани в продължение на поне 10 години.


Пиещите са били изложени на 35% по-нисък риск. Проблемът с алкохола е, че в малки количества той може да бъде полезен, но по-големи количества е доказано вреден.

Информацията е на БГНЕС/Ройтерс
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини