Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 13:56 2 554 4

Малки дози алкохол са опасни за жените

  • рак на гърдата-
  • алкохол
Малки дози алкохол са опасни за жените - 1
Снимка: Архив

Мащабно изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, прави извод, че дори умерената употреба на алкохол от жените увеличава риска от рак на гърдата.

В рамките на изследването в период от близо 30 години са наблюдавани над 100 хиляди жени. При тези, които пият дори само 3-4 чаши вино седмично рискът да се разболеят от рак на гърдата е с около 15% по-висок, в сравнение с неупотребяващите алкохол.

Резултатите от изследването предизвикаха известно объркване, тъй като наблюденията над същата група показват, че пиенето на няколко чаши вино седмично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Лекарите ще бъдат затруднени какво да посъветват своите пациентки, заяви д-р Джон Лапуд от телевизия Си Би Ес. Никой лекар не знае точно какво да препоръча. За нас е толкова объркващо, колкото и за всеки друг, допълни той.

"Няма нужда напълно да спрат да пият. Що се отнася до намаляването на риска от рак на гърдата - бихме препоръчали да се ограничи консумацията на алкохол до няколко чаши на седмица, или дори още по-малко", каза все пак една от авторките на изследването д-р Сюзън Чен.

 

Информацията е на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивка

    2 0 Отговор
    Е, не мога да разбера сега - малки дози са опасни, пък като погледна - още по-темата - друга статия - алкохолът удължавал живота на жените. Някакво противоречие има тука. Сега да пия ли, за да съм здрава или да не пия?????
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Като са опасни малки дози алкохол за жените,да взимат пример от
    мъжете.Искам да намекна за големи дози!!!
  • 3 Иван Захариев

    0 0 Отговор
    само за виното ли става въпрос

  • 4 Иван Захариев

    0 0 Отговор
    щом им се пий да пият то и без това живота е кратък