Отидете към основна версия

44 295 38

Без алкохол, целувки и секси облекло на екскурзия в Дубай

  • дубай-
  • забрани-
  • закони-
  • алкохол
Снимка: Shutterstock

В последните години Дубай е привлекателна туристическа дестинация за хиляди туристи от различни кътчета на света. И макар че в емирството съществуват многобройни варианти за забавления, не мислете Дубай за Лас Вегас на Близкия Изток. Във всяка държава има различни писани и неписани закони. Обикновено те са съобразени с културата на страната, обичаите и ценностите на местното население. Какво не бива да правите, докато сте в Дубай, изброява rozali.com.

Всеки човек, решил да разгледа Дубай, трябва да знае по какъв начин да се държи по време на своя престой там. По този начин ще се избегнат евентуални културни, религиозни и лични конфликти. Подобни конфликти могат да произлязат от факта, че нещо нормално за България или друга страна, е неприемливо или дори незаконно в емирството.

Така че, ако сте решили скоро да посетите Дубай, разберете какво не трябва да правите там. За да нямате проблеми и за да не подлежите на глоби, санкции или лишаване от свобода (в тежки случаи), се придържайте към следващите 10 правила:

- Не продавайте, не употребявайте и не носете наркотици в себе си

Всички наркотици са забранени в Обединените арабски емирства, ето защо дори и малко количество от тези вещества може да доведе до лишаване от свобода. Санкциите, свързани с наркотици, са много тежки. Не е изключен вариантът за затвор до живот, а понякога и смъртно наказание.

По отношение на лекарствата – дори те да са ви изписани с рецепта, първо проверете дали може да ги взимате със себе си в Дубай. В емирството някои лекарствени продукти могат да бъдат незаконни.

- Избягвайте консумацията на алкохол на публични места, както и на такива, където няма указания

В мюсюлманския свят Дубай е една от най-толерантните страни по отношение на алкохола. Въпреки това туристите трябва да се съобразяват с правилата в емирството, освен ако не искат да си навлекат сериозни проблеми. Алкохол може да се купува само от лицензирани магазини и задължително трябва да се пренася в непрозрачен плик, за да не се личи съдържанието на покупката.

Консумацията на алкохолни напитки е позволена само в определените за това места като барове, лицензирани ресторанти, клубове, хотели или вътре в дома.

- Избягвайте демонстрации на любов на публични места

Дори една целувка или пък прегръдка на публични места може да доведе до сериозни глоби. Освен това сексът преди брака е незаконен в Дубай. Това разбира се, не означава, че трябва задължително да се ожените преди екскурзията си в емирството, а просто да бъдете внимателни и да съобразявате поведението си на публични места. Хомосексуализмът също е незаконен в Дубай.

- Обличайте се подходящо

Като мюсюлманска страна в Дубай има строга регулация по отношение на облеклото, която е относително консервативна за хората от западните страни. Ето защо, докато се разхождате в моловете, докато посещавате различни забележителности или пък вечеряте в ресторант, се съобразявайте с изискванията за това по какъв начин трябва да бъдете облечени. Избягвайте прозрачните материи или пък прекалено разкриващите тялото ви дрехи.

Не може да се печете топлес, а банските са разрешени само около басейните и на плажа. Банските на мъжете не трябва да са с прекалено къса дължина, а тениската може да бъде премахната единствено на плажа. Блузи и тениски с неуважителни надписи също за забранени.

- Не пийте и не се хранете на публични места по време на Рамадан

Ако пътувате в Дубай по време на Рамазан, трябва да знаете, че не може да пиете и да се храните на публични места от сутрин до здрач. Разбира се, може да се храните, ако сте сами с хотелската си стая или пък в ресторантите, където това е разрешено от властите.

- Уважавайте местните жени

Местните култура и общество в Дубай са много запазени и изолирани като цяло. Ето защо трябва да се отнасяте с уважение към местните жени по време на престоя си в емирството. Сексуалният тормоз и незачитането на жените се наказват строго. Продължителният зрителен контакт също се смята за обиден.

- Не говорете с нецензурни думи и избягвайте обидните жестове.

Нецензурните думи и обидните жестове са приемани много лошо в Дубай. Да покажеш среден пръст на някого в емирството е незаконно. Подобно поведение може да доведе до санкции като глоба или депортиране – в зависимост от степента на обида.

- Не обиждайте лидерите или пък религията

Обединените арабски емирства имат племенна система и лидерите ѝ са много уважавани от обществото. Ето защо всякакъв вид обиден коментар или забележка по отношение на тези лидери, знамето или страната се третират като престъпление. Докато сте в Дубай, най-добре не говорете нищо, свързано с управниците.

- Не правете снимки без разрешение

В Дубай не може да снимате местните, освен ако преди това не сте получили тяхното разрешение. В противен случай ви грози глоба.

- Не пушете, освен на местата, на които е позволено

Въпреки че в Дубай има много наргиле барове, лоджове и ресторанти, в които може да се пуши, тютюнопушенето е строго забранено на обществени места.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини