Отидете към основна версия

2 573 4

Малки дози алкохол са опасни за жените

  • рак на гърдата-
  • алкохол
Снимка: Архив

Мащабно изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, прави извод, че дори умерената употреба на алкохол от жените увеличава риска от рак на гърдата.

В рамките на изследването в период от близо 30 години са наблюдавани над 100 хиляди жени. При тези, които пият дори само 3-4 чаши вино седмично рискът да се разболеят от рак на гърдата е с около 15% по-висок, в сравнение с неупотребяващите алкохол.

Резултатите от изследването предизвикаха известно объркване, тъй като наблюденията над същата група показват, че пиенето на няколко чаши вино седмично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Лекарите ще бъдат затруднени какво да посъветват своите пациентки, заяви д-р Джон Лапуд от телевизия Си Би Ес. Никой лекар не знае точно какво да препоръча. За нас е толкова объркващо, колкото и за всеки друг, допълни той.

"Няма нужда напълно да спрат да пият. Що се отнася до намаляването на риска от рак на гърдата - бихме препоръчали да се ограничи консумацията на алкохол до няколко чаши на седмица, или дори още по-малко", каза все пак една от авторките на изследването д-р Сюзън Чен.

 

Информацията е на БГНЕС

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Алкохол уби над 120 души в Индия

    Най-малко 126 души загинаха след като пили токсичен алкохол в Индия. Отровната напитка се появила в западната част на многолюдната страна, предаде ...
    15.12.2011
    1 204
    0
  • Алкохолът удължавал живота на жените

    Жените, които пиели няколко алкохолни питиета на месец или дори повече от три на седмица през годината преди сърдечен удар, са живели по-дълго от т ...
    28.10.2011
    3 948
    3