Отидете към основна версия

22 786 21

Има ли наистина живот след смъртта?

  • живот-
  • смърт-
  • клинична-
  • мозък-
  • дейност

Научно изследване доказва, че животът продължава дори и след смъртта, но само в режим на сън.

Снимка: Shutterstock

Канадски лекари открили научни доказателства, че човешкият мозък продължава да работи, след като човек е клинично мъртъв.

Те изследвали мозъчната дейност и сърдечния ритъм на четирима пациенти в интензивно отделение след изключване на животоподдържащите системи. При трима от изследваните мозъчната дейност спряла преди сърдечната.

Но при един от пациентите била засечена единична делта вълна след спирането на сърцето. При него била установена постоянна мозъчна активност в продължение на десет минути – сърцето на пациента било спряло, но се наблюдавали мозъчни вълни, каквито се получават при човек по време на дълбок сън.

Освен това записите на мозъчната дейност при четиримата пациенти показали значителни разлики, което води до извода, че всеки човек преживява смъртта по уникален начин.

Експериментът повдига трудни въпроси относно обявяването на смъртта на човек и затова кога е медицински и етично правилно органите му да бъдат предоставени за донорство.

Много хора разказват, че напълно са променили светогледа и вярванията си след преживявания, близки до смъртта. Но според учените, откритието, че мозъкът може да остане активен след спирането на сърцето, е явление от физически, а не от духовен характер.

Те твърдят, че е твърде рано да се говори за живот след смъртта, особено като се има предвид, че засега това е само единичен случай.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини