Отидете към основна версия

5 055 13

Почина и бебето на загиналата родилка в "Шейново"

  • шейново-
  • родилка-
  • надежда узунова

Бойко Борисов: Искам виновни, ако има такива - да бъдат извадени и уволнени

Снимка: БГНЕС

Три институции ще проверяват “Шейново” след поредната смърт на родилка в лечебното заведение. МВР, прокуратурата и Изпълнителна агенция "Медицински одит" вече работят, за да излезе наяве истината за смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова. Жената губи 40 часа, връщана няколко пъти, поради недостатъчни показатели за естествено раждане. В крайна сметка Надя умира, след като е приета в болницата, бебето се ражда увредено от липсата на кислород в последните минути на майката и днес е починало, предаде бТВ.

Столичната дирекция на полицията води и разследване за убийство по непредпазливост.


Д-р Лина Димитрова е първата, която преглежда родилката в “Шейново” на 20 ноември – неделя сутрин. 

„Сутринта, когато отидохме, бяха малко по-любезни. Боли ли те, боли ме. Търпимо ли, търпимо.  Значи не те боли достатъчно”, разказва Юлияна, близка на Надя.

Според д-р Иван Костов, директор на АГ "Шейново", тогава е било установено два сантиметра разкритие, добри тонове на сърцето и незапочнала родилна дейност. Затова на Надя е обяснено, че раждане не е започнало и по стандартите на една клинична пътека трябва да се изчака да започне активно раждане.

Надежда няма избран екип от “Шейново”, бременността е следена на друго място и не отговаря на формалните критерии за започнало раждане - няма над 4 сантиметра разкритие, контракции по три на 10 минути и изтекли води. Така, след като се разхожда, за да ускори процеса, Надежда се връща и отново не е приета. 

„Вече в 16 ч. се гърчеше. Разбирате ли колко много я болеше”, казва още за случилото се Юлияна.

Според д-р Косов по принцип, ако жената бъде приета и не роди до един-два дни, никой не плаща на болницата престоя й там. Затова наистина се чака до последния момент – до започване на раждането.

„Вторият път ние й предложихме да остане, тя самата отказа да постъпи. Не е вярно, че сме я размотавали - каквото е трябвало, направих от себе си. Не се чувствам пропуснала, защото това ни е редът на приемане”, оправда се д-р Лина Димитрова.

„Смятате ли, че ако й бяха предложили щеше да откаже да влезе, при положение, че е с багажа от 10 сутринта. И ме е страх да отидем до “Люлин”, защото не съм сигурна, че ще мога да я върна”, контрира приятелката на Надежда.

През нощта родилката най-накрая е приета като отговаряща на изискванията по клинична пътека 141. 38 минути по-късно умира.

„Имаме една мъртва млада жена, едно бебе, което умира и едно дете сираче. Значи някой, някъде е сбъркал”, настоява Юлияна.

От “Шейново” обявиха, че ще предложат за наказание д-р Лина Димитрова. Тя трябвало да приеме Надежда, защото имала контракции. Лекарката обаче твърди, че не е направила грешка, тъй като следвала стандартна процедура.

„Това е една фабрика за пари там. Ако си платиш - ще живееш, ако не - ще мреш на улицата”, коментира Димитър, баща на починалата Надежда.

Бебето й е починало, а почти 2-годишната Габи остава без майка. Точните причини за смъртта на Надежда се изясняват. Тялото й е в Съдебна медицина.

Случаят бе коментиран от премиера Бойко Борисов

Той поиска бързи наказания за виновните по повод зачестилите инциденти с родилки. Но в същото време призова да не се създава преса върху лекарското съсловие.

„Искам виновни, ако има такива - да бъдат извадени и уволнени. Това най-бързо ще стане, ако има виновни, защото и на здравния министър и на кмета на София съм възложил чисто колегиално да направят тази проверка, но не бива така бързо да се издават присъди на лекарите”, заяви Борисов.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини