24 Ноември, 2011 08:30 949 3

Миланов: Ако махнат лекарите, знахарите ли ще лекуват?

  • шейново

Смъртта на Надежда е заради системен проблем в гинекологията

Смъртта на 35-годишната жена Надежда Узунова в столичната АГ болница "Шейново" е заради системен проблем, който съществува в гинекологията от години. Това заяви пред БНТ председателят на етичната комисия в Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов.

Според него в гинекологията има спорни стандарти за това кога една жена е започнала да ражда и трябва да бъде приета. Това е и станало причина при едно и също състояние на пациентката, първо един лекар да откаже прием в болницата, а след това друг, да поиска тя да бъде настанена в лечебното заведение.

Днес представители на етичната комисия на БЛС ще има среща с екипа на болница „Шейново“. „Очаквам да имаме един професионален разговор, защото там работят едни от най-добрите специалисти в България“, уточни Миланов.

„Наясно съм обаче, че с една такава случка можеш да погребеш цялата болница. Лекарите сме само носители на медицината, не сме самата наука. Ако ние бъдем зачертани, кой ще лекува, знахарите ли“, попита риторично той.

Лекарите у нас не са недосегаеми, ние сме пред очите на обществото и медиите. Ние не сме скрити някъде, готови сме да отговаряме за действията си, подчерта Миланов.

Той беше категоричен, че лекарска грешка е медицински термин и само друг лекар може да каже дали негов колега е допуснал такава. Професорът е на мнение, че предлаганото от здравния министър десетократно вдигане на глобата при подобен случай няма да промени нищо.

Това изявление, провокира министър Стефан Константинов да се обади в студиото на БНТ и да уточни, че той не предлага да се повиши санкцията за лекарите, а за здравните заведения, които нарушават правата на пациента. Той уточни, че преди да приключат експертизите по случая, което ще стане най-рано след седмица, не може да каже нищо повече за смъртта на родилката. Министърът повтори тезата си, че не е съгласен с поведението на лекарите в болницата, тъй като жената е трябвало да бъде хоспитализирана още при първото си идване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 противник

    0 0 Отговор
    добре,лекарска грешка-смърт-административно наказание,шофьорска грешка-смърт-затвор?!Нали и при двата случая се отнема ЖИВОТ?!Не звучи ли нелепо и нелогично?!
    А кой лекар ще признае грешката на колегата си?!Никой,разбира се и народното ни творчество мъдро си го знае-гарван гарвану око не вади!Вярно,точно,ясно!
  • 2 татко смърф

    0 0 Отговор
    И трети вариант има - Максим Ставийски-алкохол-катастрофа-смърт & тежко осакатяване-безнаказаност!!!
  • 3 възмутен

    0 0 Отговор
    Абе загубени печалбари,"лекари"колко още народ трябва да убиете за да се разбере че не струвате нищо,че е крайно време някои от вас да стоплят затворническите килии и да ви се отнеме правото да упражнявате професията си доживот.