Отидете към основна версия

14 623 13

Какво означават 4/20?

  • 4/20-
  • 420-
  • марихуана-
  • трева-
  • канабис-
  • празник-
  • термин

Празнуваме денят на мерихуаната

Днес е 20 април (4/20), перфектното извинение (за онези, които се нуждаят от такова), да се почерпите в чест на единствения световен празник на марихуаната.

Но откъде всъщност идва терминът 4/20? Какво означава? Защо го празнуваме? И какво общо имат тези числа с марихуаната?

Ще бъда честна. Тези числа означават точно това, което може би си мислите и изглежда, че повечето фенове на марихуаната също са наясно със значението им.

Някои хора твърдят, че 420 е код, използван от полицията, за да съобщи, че е заловила някой, който пуши трева прихващане на някого, който пуши трева. Според тази теория, днешният ден се явява един вид бунт срещу системата. Това обаче е много далеч от истината.

Други пък смятат, че 420 е броят на химическите съединения в канабиса. И това не е вярно.

Съществуват и теории, според които, 420 идва от песента на Боб Дилън.

Да, някои гении са забелязали, че 12 х 35 е равно на 420. И 12 и 35 са числата, които се споменават в песента на Боб Дилън "Rainy Day Women # 12 & 35". В песента Боб Дилън пее и "всеки трябва да бъдат убити с камъни!", което дава още мощ на тази теория. Но и тя няма нищо общо с реалността.

Всъщност ето каква е истината:

4/20 е код, измислен от група ученици от Сан Рафаел, Калифорния през 1971 г., пише "Хъфингтън пост".

Петимата тийнейджъри се срещали всеки ден, точно в 4:20 часа — непосредствено след края на училищните занимания — пред статуята на Луи Пастьор в двора на гимназията им.

Това се превърнало в традиция и групата, наричаща себе си Валдос, започнала да използва 420 като код за пушене на трева.

От тогава 4:20 часа (сутрин или следобед) се смята за идеалното време за пушене, а цифрите започнали да се използват като синоним на марихуана. (4:20 ч. днес отнима отдавна, но причината да публикуване статията сега, е да не изкушим онези от вас, които нямат възможност да отбележат подобаващо днешния ден в точния час.)

Заради огромна популярност на израза, 20 април някак естествено е приет за официален празник на канабиса, ден за шествия и борба за легализация на употребата на лекия наркотик.

Изразът не спира да бъде изключително популярен като интересен факт е, че през 2014 щата Колорадо решава да промени знака на междуградския път I-70, обозначаващ 420-та миля, с такъв, обозначаващ 419,99 миля, в опит да спре постоянните му кражби.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини