Last news in Fakti

20 Април, 2017 17:52 14 522 13

Какво означават 4/20?

  • 4/20-
  • 420-
  • марихуана-
  • трева-
  • канабис-
  • празник-
  • термин

Празнуваме денят на мерихуаната

Какво означават 4/20? - 1

Днес е 20 април (4/20), перфектното извинение (за онези, които се нуждаят от такова), да се почерпите в чест на единствения световен празник на марихуаната.

Но откъде всъщност идва терминът 4/20? Какво означава? Защо го празнуваме? И какво общо имат тези числа с марихуаната?

Ще бъда честна. Тези числа означават точно това, което може би си мислите и изглежда, че повечето фенове на марихуаната също са наясно със значението им.

Някои хора твърдят, че 420 е код, използван от полицията, за да съобщи, че е заловила някой, който пуши трева прихващане на някого, който пуши трева. Според тази теория, днешният ден се явява един вид бунт срещу системата. Това обаче е много далеч от истината.

Други пък смятат, че 420 е броят на химическите съединения в канабиса. И това не е вярно.

Съществуват и теории, според които, 420 идва от песента на Боб Дилън.

Да, някои гении са забелязали, че 12 х 35 е равно на 420. И 12 и 35 са числата, които се споменават в песента на Боб Дилън "Rainy Day Women # 12 & 35". В песента Боб Дилън пее и "всеки трябва да бъдат убити с камъни!", което дава още мощ на тази теория. Но и тя няма нищо общо с реалността.

Всъщност ето каква е истината:

4/20 е код, измислен от група ученици от Сан Рафаел, Калифорния през 1971 г., пише "Хъфингтън пост".

Петимата тийнейджъри се срещали всеки ден, точно в 4:20 часа — непосредствено след края на училищните занимания — пред статуята на Луи Пастьор в двора на гимназията им.

Това се превърнало в традиция и групата, наричаща себе си Валдос, започнала да използва 420 като код за пушене на трева.

От тогава 4:20 часа (сутрин или следобед) се смята за идеалното време за пушене, а цифрите започнали да се използват като синоним на марихуана. (4:20 ч. днес отнима отдавна, но причината да публикуване статията сега, е да не изкушим онези от вас, които нямат възможност да отбележат подобаващо днешния ден в точния час.)

Заради огромна популярност на израза, 20 април някак естествено е приет за официален празник на канабиса, ден за шествия и борба за легализация на употребата на лекия наркотик.

Изразът не спира да бъде изключително популярен като интересен факт е, че през 2014 щата Колорадо решава да промени знака на междуградския път I-70, обозначаващ 420-та миля, с такъв, обозначаващ 419,99 миля, в опит да спре постоянните му кражби.

Какво означават 4/20?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    8 12 Отговор
    Е, много хубаво, помагате на малоумниците, който не знаят за тая тъпотия, да научат за нея и да си пълнят глават с още безполезна информация. Освен вси светии ся ще празнуват и на 20 Април! Я помислете не е ли по-уместно да я махнете тая статия, све пак в България марихуаната не е легализирана и дано си остане така.
  • 2 Иван

    7 9 Отговор
    Всички наркомани и наркоразпространители, заедно с покровотелите им на бесилото!

    Коментиран от #11, #12

  • 3 Др Христов

    17 1 Отговор
    Канабисът не е наркотик , а растение с много медицински свойства . Освен това е в пъти по-безвредна от цигарите и от алкохолът. Информирайте се малко преди да пишете заучени грешни и банални коментари !!!

    Коментиран от #4

  • 4 ей пишлигар

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Др Христов":

    Айде, бе! Те затова само болни го употребяват, а?

    Малко пишлеме, пушил съм доволно години, още от 14 годишен и знам до какво води прекаляването. Първо, има много неизследвани вещества и е много спорно да ми трвърдиш, че е по-безвреден от цигарите, говорим при редовна употреба по няколко пъти на ден като цигарите. И второ, вярно е че не води до пристрастяване, но е изключително вредно за подрастващите, променя психиката до нива, граничещи със шизофрения, изкривява реалността; прави те мързелив и ленив; вреди на кратотрайната памет на мозък, т.е на ученето и запомянето на ежедневни детайли - доказано е. И най-вече вкарва те в среда, в която няма особенни перспектви за развитие с контактуващите там, т.е. много реално е да залитнеш по престъпления и други по-сериозни наркотици. Е затова никога не трябва да се легализира. Да не говорим, че едно време беше много по-различна от сега, беше истинска марихуана, сега са масово разни хибридни сортове, от чиито семки не можеш да отгледаш растения и да се опрашват, което е доказателство че са генномодифицирани. И масово растенията се тъпчат с химии за да са по-слини и по-бързо да вървят. Кой ти каза какво има в химията?

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 5 Отело

    2 0 Отговор
    Ай стига бе? Тук при нас цената на домаците е точно толкова на една сергия. Искате да кажите, че червените домати са марихуана и трябва да ги пафкам, вместо да ги рупам на салатка? Епа как да ги пафкам тия топузи? Аз да не съм ламя?
  • 6 октан

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ей пишлигар":

    И ти и д-р Христов сте прави по едната част от проблема.. Всяка субстанция може да има положително или отрицателно въздействие... Като змийската отрова - в една доза тя е отрова, в друга е лекарство. Наркотици има всякакви. Канабисът не е наркотик сам по себе си. Той има опияняващи свойства, но ако постоянно вдишваш аромата на розово масло и рози ефекта ще е подобен...ще ходиш като омагьосан... В случаят, се запитай ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ ОТКАЗВАТ ДА ЛЕГАЛИЗИРАТ в минимална доза, произвеждана контролирана и гарантирано качество в държавна лаборатория-и? Наркомани имаше и при Живково време. наркоманията съществува от хилядолетия - арабски хашиш, папуаска кава, къде и какво ли не? Но, след като не искат да се легализира нещо такова просто, те искат нелегалният трафик и баснословни печалби да са извън облагаемото от държавата данъче и мафиотите в трафика да им снасят в черни каси милиони и милиарди парички. нямат интерес да е легален бизнеса, защото така държавата ще печели от ДДС и ДОД. Ето затова не искат, не защото ни обичат. Аз не съм наркоманн, но зная, че който е ще търси като няма легален гарантирано качество и официален ще търси нелегален. В пъти по-скъп, отравен често, пълнещ кесиите на политици и мафиоти. Ето затова не съди доктора - той е прав! В малка доза канабисът е лекарство. Но в голяма доза вече е отрова, наркотик.... Затова че такива като теб подкрепят нелегалният трафик и мафията от политици и други. Разбираш ли?
  • 7 октан

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ей пишлигар":

    Ето преди време дори Сидеров призна, че минималният доход на депутат в парламента е 17000 лева? Да, но данъчно облагаеми се водят ония, които им се начисляват по ведомост, а са 2 и нещо-4000 лева? Запитай се тогава откъде им се раздават останалите пари? Ами от черни каси, пълнени от наркотрафик, сводници, битови банди и тартори и какво ли не! Ето защо не искат да се легализира дори марихуаната канабиса. Защото тогава държавата ще взема ДДС и ДОД. И няма да могат да го укриват и лапат толкова потайно. Не, че са загрижени за нас хората, не им пука на 99% от политиците за нас. Ако им пукаше, щяха да узаконят стягането на топките с ковашко менгеме на всеки изнасилрвамч, битов крадец и рецидив побойник. Ала се перчат като евроллибераскти и лапат пари и от фондовете и от нелегалния трафик и от какво ли не? Така, че не съди остро доктора.... той е прав относно минималната доза!
  • 8 октан

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ей пишлигар":

    Само ще ти кажа, че познавам не в едно и цигарите и какво ли не. Не съм взелмал ЕлСиДита. Цигари съм пушил всякакви от Ротманс и Кемъл до арда без филтър и ръчни. Но не е проблема в легализирането на дребната доза, а в поведението на законотворците. Те отказват да дадат легален избор на наркоманите да си купуват от аптека в дозирана контролирана и не особоненно опасна доза и тия пари да отидат по ДДС и ДОД в НАП? но пък редовно вдигат цените на цигарите както им натрисат от ЕК? А от това обледняват пък хората които пушат? Защо ли е така? Наркоманията се лекува лесно, при желание. Казваш - няма да вземам, няма да купувам и ако не го правиш за месец си вече отказан. Отначало ще те дразни лигавицата и други рецептори от липсата, на това, но до две седмици това отминава. Въпроса е, в тоталитаризма на политиците - те отказват да печели държавата, а наркоманите да си купуват легално безвредната лабораторно контролирана от държавен контрол доза, но дават колосални печалби в ръцете на нелегални трафиканти и дистрибутори? Ами защото имат паричен интерес от това. Нито веднъж досега НАП не ги попита - добре де, как ходите на работа с толкова нови костюми за по 2-3000, а зцялата ви заплата е толковна на месец? Но ако не си платиш някакви мизерни стотинки нещо си ще ти сложат лихфва и ще плащаш в левове нали? мама беше редовна счетоводителка и си плащаше осигуровките, а като умря ме накараха да и платя няколко уж неплатени два пъти? А тя си ги внасяше всеки месец
  • 9 mediator37

    4 0 Отговор
    Аз съм "ЗА" легализирането, защото ченгетата ще спрат да се занимават с измислени престъпления като трета саска в джоба на пишлеме, което го прави опасен дилър. Поколения ченгета ще се пенсионират патетично да ловят опасни престъпници под формата на пишлегари. А убитите пенсионери по селата няма кой да защити от реалната престъпност.
    Не може нещо, което на Запад, а вече в САЩ и Канада отдавна не е престъпление, в Гърция няма двор без няколко храста марихуана, в България да бъде основна тема на смаяната ни полиция. И на 45 години ченге - пенсионер, защото пребърквал 20 години джобовете на пишлеметата по дискотеките и героично отарашил и иззел 30 саксии канабис в таванско помещение, ще ми взема 1000 лева пенсия. А аз ще блъскам до 70 години и храня тия тутманици да гонят на Михаля саските.
  • 10 dynamo

    2 0 Отговор
    Рано или късно ще бъде легализирана. Който иска да я ползва. Много се драматизира в нашата мила родина. А за полза - вреда много може да се говори и спори.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Jack

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    най вероятно си полицай и искам да ми духаш докато пуша трева, малоуник прост скрй се в дупката от която си изпълзял и дано децата ти ти издишат в мутрата. Това е култура и нищо не може да я спре да се развива. Затворите са пълни с деца на тревата от такива малоуници като иван. Такива хора като тоя провалят животи.
  • 13 Jacko

    0 0 Отговор
    за всички малоумници тема за размисъл. Какво предпочитате да пребия синът ви да изнасиля дъщеря ви или да пуша една тева и да ги поздравя. Расъждавайте над това