Отидете към основна версия

1 693 0

"Шейново" с нов директор

  • шейново-
  • родилка-
  • оставка-
  • смърт
Снимка: БГНЕС

Д-р Таня Андреева бе избрана за временно изпълняващ длъжността директор на болница „Шейново" по време на заседание на Съвета на директорите на лечебното заведение, научи Дарик. До момента д-р Андреева и била председател на борда на директорите и ще поеме длъжността до провеждането на конкурс за поста.

По-рано през деня досегашният директор на болницата д-р Иван Костов подаде оставка по искане на министър-председателя Бойко Борисов. Решението е взето след проведена среща между премиера и д-р Костов. Мотивът за оставката е да се запази авторитетът на болницата и да бъдат продължени проверките, назначени по случая с починалата 35-годишната родилка Надежда Узунова. По изясняването на случая работят от прокуратурата, МВР, „Медицински одит" и Столична община.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че тя е приела оставката на д-р Иван Костов на среща с него тази сутрин.

Бордът на директорите на "Шейново" трябва да вземе и решението дали д-р Костов да остане като специалист в болницата.

„Болницата трябва да продължи да работи. Това е една от най-добрите болници не само в София, но и в страната. Там ежедневно раждат много жени, работят добри професионалисти, но факт е, че тези инциденти, в последно време два, създадоха напрежение”, обясни столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

„От вчера имаме междинния доклад на комисията, която беше създадена със заповед на министър Стефан Константинов, от Регионалната здравна инспекция, в която се включихме и ние. На базата на този доклад правим комисия, която ще провери цялостната организация на работата в болницата, за да видим какви са причините за тези случаи”, коментира още кметът.

Още вчера Фандъкова коментира, че може да се стигне и до уволнението на д-р Костов, ако се докаже, че има данни за общи нарушения в организацията на лечебното заведение. Повод за проверките в болницата стана смъртта на 35-годишна родилка, чиито близки алармираха за проявена лекарска небрежност. По думите на Фандъкова всеки, който е проявил небрежност в ситуацията, трябва да си понесе последствията.

 

Йорданка Фандъкова обясни, че в една от най-големите болници, каквато е и „Шейново”, има много раждания, работят добри лекари, „но това не означава, че трябва да си затваряме очите и да правим компромиси с живота и здравето на хората”.
След вътрешна проверка, която беше направена в болницата, д-р Иван Костов обясни, че действително има проявена лекарска небрежност. „Тези хора не са виновни за смъртта на жената, но че има проявена небрежност, това е така”, каза Костов.

По думите му е трябвало жената да бъде убедена да остане в болницата, имала е контракции, макар че околоплодните води не се изтекли, а контракциите не са били регулярни и не е имало достатъчно разкритие. „В крайна сметка не трябва да се гледат само правилата, лекарите трябва да са и хора, трябва да има индивидуален подход към всеки пациент. Това е убеждението на ръководството на болницата, а и моето, затова ние считаме, че е проявена лекарска небрежност”, изрази мнение д-р Костов. Един от консултантите на болницата пък е закъснял с пет минути, като по думите на шефа на болницата неговото присъствие в крайна сметка не е било решаващо.
Вчера вечерта стана ясно, че неправилна интубация е причинила смъртта на жената. Във вторник почина и бебето на 35-годишната Надежда Узунова. То беше извадено от майката с множество тежки увреждания и беше в мозъчна смърт. Въпреки усилията на докторите бебето почина. 

 

Родилката дошла в болницата на 20 ноември сутринта с нерегулярни контракции, със слабо родово разкритие. Направени били записи на тоновете на детето, след което тя била върната вкъщи в нормално състояние. В 3.00 ч. през нощта на неделя срещу понеделник родилката се върнала с данни за раждане и докато я приемали, се получил белодробен инцидент. Последвала активна реанимация, но жената изпаднала в клинична смърт.

Само преди около месец 19-годишна родилка почина 42 дни след раждане в болница „Шейново". Дни наред лекари от „Пирогов" и „Шейново" я разкарвали по кабинетите без уточнена диагноза. След смъртта на момичето двете болници си прехвърляха вината, а по случая беше разпоредена проверка, след която беше решено лекарите, ангажирани със случая, да бъдат наказани.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини