Бразилският трюфел е местен деликатес, създаден през 1940 г. Съставките на десертът включват кондензирано мляко, какао на прах, масло и шоколадови пръчици, за да се покрие външния слой.
Историята на произхода на бразилските трюфели е придружена от няколко противоречия. Най-разпространената версия е, че десертът е измислен в Бразилия след края на Втората световна война (1939-1945). През това време прясното мляко и захарта са били рядкост и хората открили, че смесицата между кондензирано мляко и какао е изключително вкусна.
Ето как и Вие да си направите сами бразилски трюфели:
Нужните съставки:
3 супени лъжици обезсолено масло
400 грама подсладено кондензирано мляко
4 супени лъжици какао на прах
1 чаена лъжица ванилов екстракт
За украсата може да използвате всичко от натрошени ядки до захарни пръчици.
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото на слаб огън в средна по размер тенджера. После прибавете кондензираното мляко и какаото. Получената смес се бърка непрекъснато за около 10-15 минути, докато не стане гъста и блестяща и не започне да се отдръпва от дъното.
2. Прибавете ваниловия екстракт и отново разбъркайте добре. След това изсипете сместа в плоска чиния и я оставете да се охлади за поне 1-2 часа.
3. След като сместа се охлади, ръцете се намазват с обезсолено масло и се оформят топчета, колкото орех, като се овалят в декорация по желание (оригиналната рецепта е с шоколадови пръчици).
4. Готовите трюфели могат да се поставят в малки хартиени формички за бонбони или мъфини.
Разбира се, съществуват множество разновидности на този десерт. В долното клипче може да видите четири от тях.