Отидете към основна версия

1 792 3

Тази съставка в салатата незабавно ще я направи по-здравословна

  • салата-
  • олио-
  • зехтин-
  • учени-
  • съвет-
  • здравословно-
  • витамини-
  • проучване-
  • усвояване-
  • полезни вещества

Коя е тя? Отговорът ще ви изненада, защото далеч не е каквото очаквате...

Ако търсите лесни начини да се храните по-здравословно то тогава ще се зарадвате да узнаете, че ако към салатата си добавите малко по-голямо количество от една от съставките, то тя мигновено ще стане още по-здравословна.

Коя е тя? Може да останете малко шокирани и изненадани, когато чуете, че става дума за олио (зехтин).

Да, това е последното нещо, с което бихте свързали здравословната храна. Всеобщото схващане е, че олиото, както и повечето мазнини, е по-скоро вредно, защото спомага за трупането на излишни килограми и повишаването на холестерола.

Но според ново проучване на Университета в Айова, добавянето на само няколко лъжици олио или зехтин към салатата ще направи зеленчуците в нея по-хранителни, защото така витамините се усвояват по-добре.

Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене, като оптималното количество мазнини е 32 гр. или две супени лъжици.

Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К.

Пред изданието American Journal of Clinical Nutrition, авторът на изследването — д-р Уенди Уайт, обяснява, че по-доброто усвояване на тези хранителни вещества може да доведе до редица ползи за здравето, включително и за профилактиката на рака.

"Най-добрият начин, по който може да се обясни това, би бил да кажем, че добавянето на два пъти по-голямо количество мазнина към салатения дресинг води до поглъщането на двойно повече хранителните вещества", обяснява д-р Уайт.

Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.

В изследването си, учените работили с 12 жени, на които давали да ядат салати с 0, 2, 4, 8 или 32 гр. соево олио, добавено към дресинга. Резултатите показали, че максимално усвояване на полезните съставки е имало в салатите с 32 гр. мазнина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини