Last news in Fakti

15 Октомври, 2017 18:05 1 781 3

Тази съставка в салатата незабавно ще я направи по-здравословна

  • салата-
  • олио-
  • зехтин-
  • учени-
  • съвет-
  • здравословно-
  • витамини-
  • проучване-
  • усвояване-
  • полезни вещества

Коя е тя? Отговорът ще ви изненада, защото далеч не е каквото очаквате...

Ако търсите лесни начини да се храните по-здравословно то тогава ще се зарадвате да узнаете, че ако към салатата си добавите малко по-голямо количество от една от съставките, то тя мигновено ще стане още по-здравословна.

Коя е тя? Може да останете малко шокирани и изненадани, когато чуете, че става дума за олио (зехтин).

Да, това е последното нещо, с което бихте свързали здравословната храна. Всеобщото схващане е, че олиото, както и повечето мазнини, е по-скоро вредно, защото спомага за трупането на излишни килограми и повишаването на холестерола.

Но според ново проучване на Университета в Айова, добавянето на само няколко лъжици олио или зехтин към салатата ще направи зеленчуците в нея по-хранителни, защото така витамините се усвояват по-добре.

Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене, като оптималното количество мазнини е 32 гр. или две супени лъжици.

Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К.

Пред изданието American Journal of Clinical Nutrition, авторът на изследването — д-р Уенди Уайт, обяснява, че по-доброто усвояване на тези хранителни вещества може да доведе до редица ползи за здравето, включително и за профилактиката на рака.

"Най-добрият начин, по който може да се обясни това, би бил да кажем, че добавянето на два пъти по-голямо количество мазнина към салатения дресинг води до поглъщането на двойно повече хранителните вещества", обяснява д-р Уайт.

Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.

В изследването си, учените работили с 12 жени, на които давали да ядат салати с 0, 2, 4, 8 или 32 гр. соево олио, добавено към дресинга. Резултатите показали, че максимално усвояване на полезните съставки е имало в салатите с 32 гр. мазнина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    6 3 Отговор
    "олиото, както и повечето мазнини, е по-скоро вредно, защото спомага за трупането на излишни килограми и повишаването на холестерола."
    Вижте, съжаляяам, че ще го напиша, но това е поредната малоумна и лишена от смисъл статия.
    Първо, всички витамини са мастноразтворими, т.е трансферът им в организма се осъществява чрез мазнини.
    Второ, не знам за българска салата без олио или зехтин. Дори на киселото зеле и краставички слагаме олио и червен пипер.
    Трето - набийте си го у главите веднъж за винаги - ХОЛЕСТЕРОЛ/ХОЛЕСТЕРИН има само в продукти от ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД!
    Соевото олио е мазна гняс, старайте се да ползвате нерафинирано слънчогледово олио и студено пресован нефилтриран зехтин, няколко капки орехово олио също е перфектно за вкус.
  • 2 Лост

    7 0 Отговор
    Еееееееее, студено пресован нефилтриран зехтин! С българските заплати, са малко които могат да си го позволят.
  • 3 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    реклама е това момчета !!