Отидете към основна версия

11 429 0

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ)

  • рания-
  • кралица-
  • йордания-
  • кралица на йордания-
  • рания ал-абдула

Рания ал-Абдула, сравнявана не един път с покойната принцеса Даяна. Тя е настоящата кралица на Йордания

Снимки: Instagram

Често чуваме за херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън, за кралица Елизабет, както и за кралицата на Испания Летисия. Но те не са единствените високопоставени кралски особи, които заслужават вниманието ни. За една друга кралица, която блести с външния си вид и изискания си стил, както и с активното си участие в благотворителни, обществени и социални програми, се чува рядко.

Рания ал-Абдула, сравнявана неведнъж с покойната принцеса Даяна, е настоящата кралица на Йордания.

Тя е родена на 31 август 1970 г. в семейството на палестински преселници.

Получава средно образование в Кувейт, а през 1991 г. завършва висше образование — бакалавърска степен по специалност „Организация на производството“ в Американския университет в Кайро, Египет.

През 1993 г. се омъжва за принц Абдула II Бин ал-Хусейн, който по онова време е принцът — престолонаследник, а днес е крал на Йордания.

Двамата се срещат и запознават на една вечеря през 1993 г. и два месеца по-късно вече са сгодени. За 14-те години брак, кралското семейство се е сдобило с 4 деца - принц Хюсеин, роден на 28 юни 1994 г.; принцеса Иман, родена на 27 септември 1996 г.; принцеса Салма, родена на 26 септември 2000 г., принц Хашим, роден на 30 януари 2005 г.

Интересно е, че Рания не става автоматично кралица. През 1999 г. тя получава тази титла със специален указ, издаден от нейния съпруг. През 2004 г. крал Абдула я обявява за почетен полковник на йорданската армия.

Кралица Рания е активно ангажирана с редица благотворителни дейности и програми, бори се за равноправие и развитие на образованието в йорданското общество. През 2008 г. Рания ал-Абдула публикува в YouTube видео обръщение, в което моли за насоки по отношение на наболели проблеми и въпроси, свързани с арабския свят и исляма.

Съвсем не е случаен и фактът, че през 2005 г. Рания е обявена за третата най-красива жена в света и заема 81-во място в класацията на 100-те най-влиятелни жени в света на списание Forbes.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини