Last news in Fakti

11 Ноември, 2017 19:01 11 400 0

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ)

  • рания-
  • кралица-
  • йордания-
  • кралица на йордания-
  • рания ал-абдула

Рания ал-Абдула, сравнявана не един път с покойната принцеса Даяна. Тя е настоящата кралица на Йордания

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ) - 1
Снимки: Instagram

Често чуваме за херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън, за кралица Елизабет, както и за кралицата на Испания Летисия. Но те не са единствените високопоставени кралски особи, които заслужават вниманието ни. За една друга кралица, която блести с външния си вид и изискания си стил, както и с активното си участие в благотворителни, обществени и социални програми, се чува рядко.

Рания ал-Абдула, сравнявана неведнъж с покойната принцеса Даяна, е настоящата кралица на Йордания.

Тя е родена на 31 август 1970 г. в семейството на палестински преселници.

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ)

Получава средно образование в Кувейт, а през 1991 г. завършва висше образование — бакалавърска степен по специалност „Организация на производството“ в Американския университет в Кайро, Египет.

През 1993 г. се омъжва за принц Абдула II Бин ал-Хусейн, който по онова време е принцът — престолонаследник, а днес е крал на Йордания.

Двамата се срещат и запознават на една вечеря през 1993 г. и два месеца по-късно вече са сгодени. За 14-те години брак, кралското семейство се е сдобило с 4 деца - принц Хюсеин, роден на 28 юни 1994 г.; принцеса Иман, родена на 27 септември 1996 г.; принцеса Салма, родена на 26 септември 2000 г., принц Хашим, роден на 30 януари 2005 г.

Интересно е, че Рания не става автоматично кралица. През 1999 г. тя получава тази титла със специален указ, издаден от нейния съпруг. През 2004 г. крал Абдула я обявява за почетен полковник на йорданската армия.

Кралица Рания е активно ангажирана с редица благотворителни дейности и програми, бори се за равноправие и развитие на образованието в йорданското общество. През 2008 г. Рания ал-Абдула публикува в YouTube видео обръщение, в което моли за насоки по отношение на наболели проблеми и въпроси, свързани с арабския свят и исляма.

Кралицата е удостоена и с почетната титла доктор по право на Екстърския университет във Великобритания „за заслуги в посока на повишаването на ролята на жените в съвременния свят и за принос в развитието на евро-арабските отношения.

За повечето хора кралица Рания е защитник и борец за правата на жените и децата.

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ)

Кралицата на Йордания много активно работи за популяризирането на проекта „SOS Детски селища“, на международната организация за социално развитие SOS Children’s Villages International, обединяваща самостоятелни национални SOS асоциации в 132 страни по света. Освен това, самата тя основава фондация за малтретирани деца - Jordan River Foundation.

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ)

Рания често може да бъде видяна на международни форуми и конгреси. Тя участва в Световния икономически форум, както и в Глобалния алианс за ваксини и имунизации.

От 2000 г. стои начело на Кралската комисия зачовешки права, както и на Националния съвет по семейните въпроси.

Тя открито критикува т. нар. „убийства заради честта” — обичай, според който мъжете могат да убиват роднини от женски пол, обвинени в изневяра или загуба на своята девственост, преди да са сключили брак.

Сред каузите, които Рания е взела присърце, се нареждат още здравеопазването и опазването на околната среда. Тя е член на международната консултативна комисия към ООН в областите за опазване на околната среда и здравето.

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ)

Кралица Рания Ал-Абдула със сигурност е една от най-забележителните дами в арабския свят. Именно заради активната си дейност и невероятна харизма, тя често е сравнявана с покойната британска принцеса Даяна.

Кралицата на Йордания е и много модерен и светски човек. Доказателство за това са нейните официални профили в социалните мрежи като Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, където е доста активна. Нейните хобита са изцяло светски и сред тях присъстват водните ски, бягането и колоезденето.

Освен това, противно на общото схващане, че жените в арабския свят са далеч от представите за мода и стил, Рания демонстрира безупречен вкус към дизайнерските тоалети.

Страстта ѝ към модата се заражда по време на студентските ѝ години в Кайро. Днес, тя е смятана за една от най-добре облечените жени в света и не пропуска да покаже добра форма с елегантни дрехи, подбрани от нея самата.

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ)

Съвсем не е случаен и фактът, че през 2005 г. Рания е обявена за третата най-красива жена в света и заема 81-во място в класацията на 100-те най-влиятелни жени в света на списание Forbes.

Рания - кралицата, за която не се говори често (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА