Отидете към основна версия

29 355 6

7 причини защо пуканките са сред най-здравословните храни

  • пуканки-
  • здравословни-
  • храни-
  • царевица

Напук на общоприетото мнение, изпуканите царевични зърна са полезни

Снимки: shutterstock

Кой би могъл да устои на купа, пълна с прясно изпукани хрупкави пуканки, от които се разнася аромат на масло? Може би никой. Ако си мислите, че пуканките спадат към онези храни, които е добре да избягвате, защото се отразяват зле на здравето и външния ни вид — грешите. Ако приготвите сами пуканките вкъщи, те всъщност са доста полезни. Така че следващия път, когато решите да се опънете на дивана, за да изгледате някой филм, не му мислете много, ами слагайте тенджерата на котлона. Защото…

Пълни са с протеини

В 100 г пуканки има около 13 г протеин, или около 26% от препоръчителната дневна доза. Плюс това зареждате и значителни количества фосфор (36%), магнезий (36%), цинк (21%) и желязо (18%).

Перфектни са, ако имате притеснение за килограмите си
Без захар, мазнини и с минимално количество калории (едва около 30 ккал в 1 ч.ч.), пуканките са може би най-добрия снакс, който може да изберете.

Пълни са с антиоксиданти
Пуканките съдържат високи дози антиоксиданти, както и фибри и полифеноли, които ефективно защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали.

Те са пълнозърнеста храна
Непрекъснато говорим за това как трябва да включваме повече пълнозърнести продукти в храненето си, а царевицата е именно такава. Което прави пуканките отличен източник на диетични фибри (около 15 г в 100 г пуканки), както и на антиоксиданти.

Няма да ви омръзнат
На кого биха омръзнали пуканките? За разлика от повечето здравословни храни, не вярваме, че тук има такава опасност (по-скоро точно обратното, да се чудим как да спрем). Добрата новина е, че винаги, когато ви се дояде нещо солено, нещо между другото, може да заложите на пуканките, без да съжалявате или да се чувствате виновни.

Засищат
Пуканките са основно въздух (как иначе си обяснявате, че от една шепа царевица става цяла купа пуканки), което означава, че запълват стомаха добре и ще ви държат сити между основните хранения.

Икономични са
Царевицата за пукане не е скъпа и издържа дълго време, така че спокойно може да заредите по-голямо количество от нея. Дръжте я в стъклен буркан, за да сте сигурни, че всеки път, когато ви се прииска нещо за хрупане.

Как да си направите пуканки у дома:
Сложете достатъчно голяма тенджера на котлона, капнете няколко капки мазнина (зехтин, авокадо или малка бучка масло) и сложете една шепа царевица. Затворете с капак, и изчакайте, докато пукането започне да намалява. Изключете котлона и оставете тенджерата още малко, докато пукането съвсем спре. Вдигнете капака (внимавайте за горещия въздух, посолете с щипка сол, затворете и раздрусайте хубаво тенджерата. Ако искате, заедно със солта можете да добавите още една малка бучка масло, която ще направи пуканките още по-вкусни.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини