Отидете към основна версия

15 870 1

5 от най-странните животни, за които може би не подозирате (ВИДЕО)

  • животни-
  • странни-
  • изумителни-
  • ангорски заек-
  • червена панда-
  • листовиден морски дракон-
  • императорски тамарин-
  • маймуна саки

Чудати и вълнуващи същества бродят наред с нас по Земята

Снимки: shutterstock

Природата не спира да ни изненадва и удивлява със своите творения. На планетата ни растат повече от 300 000 растителни видове и я обитават над 66 хиляди вида гръбначни и над 1,3 милиона вида безгръбначни животни. И макар учените да са успели да изследват, проучат и опишат почти всяко кътче на Земята, всяка година се появяват нови, неизвестни до сега видове.

За да ги открият, учените преброждат джунгли и пустини, гмуркат са на невероятни дълбочини, спускат се в тъмни и влажни пещери, или преравят музейни сбирки, проучвайки различни животински видове, чиито характеристики да им помогнат в търсенето.

Разнообразието от биологични видове е толкова голямо, че много от вас едва ли подозират за съществуването дори и на половината създания, с които делим планетата.

Вижте 5 животни, за които може да сте чували, а може и да не сте, но те със сигурност ще ви изумят, защото са едни от най-странните, които някога сте виждали.

Ангорски заек

Пухкавият ангорски заек е една от най-старите разновидности на домашния заек. Произходът му е от Анкара, Турция, а в миналото е отглеждан заради меката си вълна. На дължина, тя израства до около 8 - 10 см, но ако се остави да расте по-продължително време, може да достигне 20 - 25 см. През 18 век ангорският заек бил сред любимците на френския кралски двор.

Червена панда

Червената панда има една от най-миловидните муцунки и е истински косматко - има козина дори върху стъпалата. Обитава горите в Хималаите, Южен Тибет, Мианмар и Югоизточен Китай. Основно се храни с бамбук. Малко по-голяма е от домашна котка, а на тегло стига най-много до 6 килограма. Учените отдавна спорят за ксасификацията на този вид, който притежава черти и характеристики присъщи както за мечките, така и за американските еноти.

Листовиден морски дракон

Морският дракон прилича на разлистено клонче заради многобройни израстъци по красивото му и ефирно тяло. Именно заради тях, тази риба от семейството на морските игли, лесно може да се сбърка с плаващо водорасло. По този начин се предпазва от хищници. Обитава водите в Индийския океан, около Австралия.

Императорски тамарин

Този тамарин получава името си заради великолепните си мустаци, с които прилича на император Вилхелм II. Тази симпатична малка маймунка е представител на семейството на остроноктестите маймуни, което обединява мармозетки и тамарини, капуцини и саймирита. Тя обитава джунглите на Перу, Боливия и някои части на Бразилия.

Маймуна саки

Белоликият саки се нарича така, заради бялата козина на муцунката му, наподобяваща маска. Този вид маймуни обитават джунглите на Бразилия, Френска Гвиана, Суринам и Венецуела. Саки са моногамни и когато намерят своя партньор остават с него до края на живота си.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини