Отидете към основна версия

2 965 0

Полезните съставки в червеното вино

  • вино-
  • червено вино-
  • полезно-
  • здраве

И алкохолните, и безалкохолните съставки в червеното вино имат полезен ефект, защото понижават риска от сърдечни заболявания, твърдят изследователи, цитирани от zdrave.bg. Резултатите от новото изследване върху ползите от червеното вино, публикувани в изданието American Journal of Clinical Nutrition, разкриват, че и алкохолната съставка етанол, и неалкохолните фенолни съставки имат противовъзпалителен ефект, с който би могло да се обясни т.нар. френски парадокс, т.е. фактът,че французите боледуват по-рядко от сърдечни заболявания, въпреки че диетата им е сравнително по-богата на наситени мазнини.

Много учени днес са склонни да смятат, че причината за този феномен е именно в повишената консумация на червено вино, което съдържа някои полезни съставки най-популярната от които е ресвератролът.

Испански учени са изследвали ефектите от различните съставки на червеното вино и са установили, че всяка от тях има различно влияние върху молекулите, причиняващи възпаление. В изследването са били включени само хора с висок риск от сърдечносъдово заболяване - поради наднорменото им тегло, тютюнопушене, диабет, високо кръвно налягане или други рискови фактори.

Преди и след всеки опит, при който на участниците били давани или червено вино (с етанол и полифеноли), или безалкохолно червено вино (само с полифеноли), или чист алкохол (джин), били оценявани стойностите на 25 серумни възпалителни биомаркери.

Според резултатите фенолите в червеното вино могат да променят срастването на левкоцитите, докато етанолът и полифенолите в комбинация могат да изменят разтворимите възпалителни медиатори при пациентите с висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Авторите на изследването обясняват, че то осигурява важни нови доказателства, че наблюдаваният в много проучвания понижен риск от сърдечносъдови заболявания сред хората, които редовно консумират червено вино може да е резултат именно от комбинацията между алкохола и полифенолите в него.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • С червено вино срещу рака на гърдата

    С червено вино срещу рака на гърдата

    Червеното вино може да намали риска от рак на гърдата, оборвайки общоприетото мнение, че алкохолът увеличава риска от заболяването, заявиха америка ...
    10.01.2012
    2 359
    0
  • 10-те най-полезни храни за мъже

    10-те най-полезни храни за мъже

    Безспорно мъжете и жените се различават. Обикновено мъжете са по-небрежни в избора си на храна, което съчетано със стресовия начин на живот никак н ...
    26.11.2011
    10 780
    3
  • Алкохолът удължавал живота на жените

    Алкохолът удължавал живота на жените

    Жените, които пиели няколко алкохолни питиета на месец или дори повече от три на седмица през годината преди сърдечен удар, са живели по-дълго от т ...
    28.10.2011
    4 082
    3