Отидете към основна версия

5 594 20

Лятното барбекю може да причини рак!

  • онкологични заболявания-
  • рак-
  • канцерогенно-
  • месо-
  • готвене-
  • месо на скара-
  • риск-
  • мутации-
  • днк-
  • опасност-
  • здраве

Лятното барбекю може да изложи кожата Ви на химикали, причиняващи рак

Снимки: shutterstock

Месото, приготвено на скара може да ви убие. До това шокиращо прозрение са стигнали група китайски учени.

Оказва се, че лятното барбекю, което много от вас очакват с нетърпение, всъщност може да причини рак. Дори самото стоене в близост до грила, може да повиши значително риска от развитие на различни онкологични заболявания, твърдят учените в своето ново изследване, цитирано от Live Science.

Те открили, че докато се въртите около грила, сте изложени на опасни химикали, които могат да причинят рак. Изненадващото тук е, че тези химикали могат буквално да попаднат под кожата ви.

Хората, които се навъртат около скарата, са изложени на химикали, наречени полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които се просмукват директно под кожата.

ПАВ възникват от изгарянето на органични вещества като въглища, бензин и дърво, но също така могат да се образуват, когато месото се приготвя на висока температура, като например при печене на тигани или скари, съобщава Националният институт за онкологични заболявания.

Излагането на тези химикали е свързано с повишен риск от някои видове рак.

Въпросните опасни вещества се отлагат в печеното месо, както и се отделят с дима и застрашават както чревоугодниците, така и онези, които пекат месото или се намират близо до грила. Те се отлагат в организма и могат също така да предизвикат мутации в нашето ДНК и респираторни инфекции.

Известно е, че когато човек е изложен на дим той е в контакт с канцерогени, включително ПАВ, които могат да се абсорбират през кожата или да се вдишат, каза д-р Кенет Спат, ръководител на отдела за трудова медицина в Northwell Health, Ню Йорк, който коментира изследването на китайските си колеги като външен специалист.

Заключенията на учените, публикувани на 23 май в списание Environmental Science & Technology, се базират на данните, събрани по време на тестове, в които участвали 20 доброволци. Те били изпратени на барбекю, организирано в провинция Гуанджоу, на което останали 2 часа и половина.

Доброволците били разделени на три групи, като първата група била подложена на въздействието на полициклични ароматни въглеводороди през кожата, втората била под влиянието им при попадането им в стомаха, а третата — в белите дробове. Иначе казано: Първата група нямала право да яде от изпеченото месо, но трябвало да се навърта в близост до барбекюто, колкото може по-близо до дима. Втората пък трябвало да хапва от изпеченото на скара месо, но при нея не били взети специални мерки, за да се избегне излагането им на дим във въздуха и през кожата. Третата група също не можела да яде от месото и членовете ѝ трябвало да носят специална маска, която да предпази дробовете им от дима, но кожата им все още била изложена на опасните химически вещества.

След това били взети проби от урината и на трите тестови групи.

Както се очаквало, най-сериозно засегнати били доброволците от втората група, които консумирали изпечено на скара месо. На второ място се оказали участниците, които били изложени на химикалите през кожата, а най-малко засегнати се оказали онези, които били вдишали опасните съединения, макар и тук да били отчетени сериозни нива на токсина в организма.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини