Отидете към основна версия

17 Юли, 2018 06:00, обновена 17 Юли, 2018 06:00 3 665 10

Мравките - войници нямат мозък

  • мравки-
  • мозъци-
  • биология

Мравките - войници (Eciton) са по-големи, но мозъците им не са по-големи от тези на другите работници в колонията. Това разкрива списание „BMC Zoology”. Екип от учени от университета Дрексел в Филаделфия открил, че мравките - войници изпълняват специфични и ограничени задачи. И така тези мравка имат ограничена нужда от когнитивно мислене.

Мравките имат вариации в техните индивидуални способности и за това те са организирани така, че да помагат повече на цялата колония, а не на тях самите.

Авторите сравниха размера на мозъците с размера на тялото сред 109 мравки работници и 39 войници от осем различни вида. Телата на войниците са по - големи, но това не се отнася за мозъците им.

Учените откриха, че мравките - войници имат сравнително големи мускули, прикрепени към тялото, които се изполват за отбраняване на колонията. Изследването показало, че мозъчното им развитие се компенсира от мускулите им.

Професор О’Донел , главен автор на проучването, каза: „че това е първото проучване, което разглежда вероятността за намалена мозъчна дейност в участници в социални групи. Нашето проучване разгледа как намалената мозъчна дейност на индивиди, може да помогне на социалните групи като цяло”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини