Last news in Fakti

13 Юли, 2018 14:30, обновена 16 Юли, 2018 10:27 3 654 10

Мравките - войници нямат мозък

  • мравки-
  • мозъци-
  • биология

Мравките - войници (Eciton) са по-големи, но мозъците им не са по-големи от тези на другите работници в колонията. Това разкрива списание „BMC Zoology”. Екип от учени от университета Дрексел в Филаделфия открил, че мравките - войници изпълняват специфични и ограничени задачи. И така тези мравка имат ограничена нужда от когнитивно мислене.

Мравките имат вариации в техните индивидуални способности и за това те са организирани така, че да помагат повече на цялата колония, а не на тях самите.

Авторите сравниха размера на мозъците с размера на тялото сред 109 мравки работници и 39 войници от осем различни вида. Телата на войниците са по - големи, но това не се отнася за мозъците им.

Учените откриха, че мравките - войници имат сравнително големи мускули, прикрепени към тялото, които се изполват за отбраняване на колонията. Изследването показало, че мозъчното им развитие се компенсира от мускулите им.

Професор О’Донел , главен автор на проучването, каза: „че това е първото проучване, което разглежда вероятността за намалена мозъчна дейност в участници в социални групи. Нашето проучване разгледа как намалената мозъчна дейност на индивиди, може да помогне на социалните групи като цяло”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просия

    34 2 Отговор
    Като при хората, с големите мускули без капка мисъл.
  • 2 Koko

    8 24 Отговор
    Сега разбрах защо руснаците са добри войници - нямат мозък.

    Коментиран от #5

  • 3 ясно

    21 5 Отговор
    Сега разбрах защо някои гласуват за Герб. Липсва им сиво вещество.

    Коментиран от #6

  • 4 Муравей

    18 2 Отговор
    Обществото на мравките е много хармонично и много по-добре организирано от нашето.
  • 5 Дидо

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Koko":

    Също като майкати , ку--а без мозък но , те е родила
  • 6 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ясно":

    Същото, като тия които гласуват за комунисти. Те трябва да нямат изобщо мозък
  • 7 Иванчо l-ви

    5 1 Отговор
    То и хората войници нямат...

    Коментиран от #8

  • 8 Уили

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иванчо l-ви":

    Не е така, както каза... Мравките войници не искат заплата и пак опазват колонията. А хората войници искат и заплата и поне нашите въобще не опазиха колонията - нас. За доказателство, видно е вече цели 30 години. Федоска, Сокола, Бате и други дойдоха и ни изсякоха горите. Дънди дойдоха и ни отмъкнаха златото. Турски и други фондове ни изкупиха ниви и предприятия на безценица. Бате и Порожанката дойдоха и изклаха ягнетата. Кой не дойде, той не ни оплячкоса и довърши.... Мравки да бяхме взели за охрана, щяха да ни опазят, нищо, ще нямат мозък. Нашите джедаи като имат мозък, що не ни опазиха?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Onq s Konq

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм":

    и защо това?