Отидете към основна версия

31 408 53

Секс от учтивост - научете се да казвате "НЕ"

  • секс-
  • учтивост-
  • metoo-
  • откажа
Снимка: Shutterstock

Експертът по връзки в "The Guardian" Джийн Хана Едълстайн отговаря на любовни въпроси в една "след-Metoo-ера".

"Скъпа Джийн,

Това, което искам да знам, е как да кажа "не". Знам, че звучи глупаво, но поради ниско самочувствие и страх от неприятни реакции съм правила много пъти секс от учтивост. Така е било през целия ми живот, а сега съм на 38 години. Често се чувствам използвана и съжалявам впоследствие. Ще се радвам на малко напътствие за това, как да преговарям в ситуации, в които си с някого, когото не познаваш много добре и се страхуваш да не нараниш чувствата му или да предизвикаш гнева му. Жена съм, ако това има значение."

"Здравей, С.

Не, не звучи глупаво, напротив – струва ми се съвсем нормално. Важно е да знаеш как да откажеш секс – или как да чуеш "не". Истината е, че не сме се справили особено добре с това да научим младите хора (и по-възрастните също, ако това има значение) как да отстояват себе си. Не сте сама в усещането си, че правите секс, само за да бъдете учтива – много жени са любезни в общуването си с другите за сметка на собствените си чувства или благополучие. Съвсем не е изненадващо, че това важи и когато става дума за секс.

Аз съм на същата възраст като вас и докато растях ми беше казвано да отказвам секс преди брака; никой не ме научи как да казвам "да" на секса, който искам или как да променя нагласата си за секса, ако съм поведена в посока, по която не искам да поемам.

Нека да сме наясно: ако направите нещо сексуално, само защото се страхувате от това, което може да се случи, ако откажете – вината не е ваша. Виновен е човекът, който ви е накарал да се почувствате застрашена. Но смятам, че има някои неща, които може да ви помогнат да избегнете момента, в който сте "задължени" да правите секс, за който после ще съжалявате.

Ако имате съмнения, че ситуацията ще доведе до секс от учтивост – може да е първа среща, събиране със стара тръпка, парти или покана да отидете в апартамента на някого, чиято компания ви е приятна, но не познавате достатъчно добре. Отделете момент, в който да заявите пред себе си ясно намерение, например: "Аз ще се прибера сама тази вечер." Напишете го: на бележка, на телефона си, някъде, където лесно можете да го видите, ако това ви помага.

Изградете си ясен план за това, което предстои да се случи: ще се приберете сама у дома, независимо от другия човек. Помолете приятел да ви провери, да дойде с вас или да ви вземе. Лесно е да се увлечеш и да започнеш флирт, но ако усетиш дори най-малкия риск, че ще съжаляваш, ако си интимна с някого, прекарай повече време с него в ситуация, при която залозите са ниски – може би на публично място – докато не се почувстваш уверена в избора си. Ако отсрещният човек изглежда сякаш не желае да ти предостави своето търпение, то вероятно не би искала да прекараш нощта с него.

В допълнение – ако все още не сте разговаряла с терапевт относно въздействието, което тези срещи оказват върху вашето самочувствие, може би си струва да опитате? Според мен би могло да се окаже наистина полезно да споделите преживяванията си в безопасна и подкрепяща среда. Много жени приемат тези негативни емоции като част от това да бъдеш жена, но ако #Metoo ни е научило на нещо, то е че вече не е нужно да мълчим. Прекарали сте много време в това да бъдете учтива с другите хора. Време е да започнете да сте учтива със себе си.", отговаря Джийн Хана Едълстайн, цитирана от lifestyle.framar.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини