Отидете към основна версия

4 717 12

Стара и варварска традиция повелява булката винаги да стои отляво на младоженеца

  • булка-
  • сватба-
  • младоженец-
  • младоженци-
  • традиция-
  • поверие-
  • брак-
  • женитба
Снимка: Shutterstock

Сватбеният сезон е в разгара си и много от нас присъстват на сватбите на свои близки и приятели. Всеки, който някога е бил на сватба, знае, че младоженецът обичайно стои отдясно, а булката отляво.

Оказва се, че има специфична причина за това и тя въобще не е романтична, пише Mirror.

Традицията датира от 16-и век и е носила странното име "брак чрез пленяване" - или иначе казано, отвличане.

По онова време случаите, в които мъже отвличат жени, за да се оженят за тях, са били ужасно много и са предизвиквали страшни скандали. Ако семейството на булката или друг потенциален жених нахлуе в църквата по време на церемонията, за да я спаси, младоженецът ще има нужда дясната му ръка да бъде свободна, за да може да извади меча си и да се бие с тях

Според сайта The Knot повечето двойки все още следват тази традиция без да знаят от къде е започнала. Тя обяснява също така и колко е важен кумът. Неговата роля е била много по-значима от това да вдига тостове и да организира ергенски партита.

Ако се върнем пак в онези времена, ще разберем, че кумът е специално избиран мъж заради способността му да върти меча и да е полезен в битката. Неговата работа е била да пази младоженеца пред олтара, докато се обменят обетите. Той е трябвало да стои и пред вратата на спалнята на пост в случай, че някой реши да атакува младоженците, докато консумират брака си.

Оказва се, че и традицията шаферките да носят еднакви рокли също намира своето обяснение в миналото. Хората са вярвали, че ако шаферките и булката носят еднакви рокли, злите духове ще се объркат и няма да поразят булката. Това също така затруднявало и отвличането ѝ.

За жалост отвличането на жени с цел женитба е традиция в някои култури и днес. Стотици млади момичета са отвличани по улиците от непознати мъже и принуждавани да се омъжат за тях.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини