Отидете към основна версия

6 624 10

Напукана стара чиния ще донесе 100 000 лири на собственика си (СНИМКИ)

  • чиния-
  • рядка находка-
  • ценен предмет-
  • династията цин-
  • манджурска династия-
  • търг-
  • аукцион-
  • порцеланова чиния-
  • китайски порцелан

Съдът се оказал рядък предмет от времето на манджурски император

Снимка: shutterstock

Всеки има в дома си поне една от онези стари и напукани порцеланови чинии или купи, останали от бабите и дядовците им. Те стоят забутани в някой шкаф и събират прах или пък в тях държите всякакви дребни безполезни боклуци, които ви е жал да изхвърлите, защото могат да ви влязат в употреба за нещо. Вероятно подобен предмет не струва и стотинка, но може да се окаже и изключително ценна находка, като например много рядка китайска антика.

Точно такъв късмет е имал един жител на британската столица, който случайно разбрал, че старата, олющена и напукана порцеланова чиния, която притежава, всъщност струва цяло състояние и по-точно около 100 000 британски лири.

Собственикът нямал ни най-малка представа за истинската стойност на декорираният със сини цветя бял порцеланов съд, който носи китайски печат на династията Цин, известна още като Манджурска династия, и е бил изработен в периода 1723-1735 г., пише британският ежедневник Metro.

Съдът за хранене бил закупен на селска разпродажба през 20-те години на миналия век. Нито продавачът, нито купувачът имали представа за истинската стойност на предмета. По едно време в чинията със синя глазура държали плодове, след което събирала прах върху лавиците на бюфет.

С времето тя започнала да се лющи, а глазурата се напукала. На ценната находка обърнал внимание тръжният специалист Чарлз Хенсън. Той забелязал на него печат на манджурския император Юнджън, който се задържал на престола от 1722 до 1733 година.

По думите на експерта аналогични порцеланови изделия се съхраняват в музея "Метрополитън" в Ню Йорк и в токийския музей Недзу.

В най-скоро време чинията ще бъде изложена на търг, като продажната й цена няма да падне под 100 хиляди британски лири.

Потенциални купувачи от Китай проявяват огромен интерес към лота.

Манджурска династия, е последната императорска династия на Китай, управлявала от падането на династията Мин през 1644 година до установяването на Република Китай през 1912 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини