Отидете към основна версия

4 333 7

Полезни или вредни са млечните продукти?

  • здраве-
  • хранене-
  • полезни-
  • вредни-
  • млечни продукти

Млечните продукти намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени

Снимка: shutterstock

Консумирането на млечни продукти 3 пъти дневно, намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени, цитирани от в. Daily Mail.

От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той предразполага към сърдечносъдови заболявания.

Канадските учени обаче установиха, че тези, които консумират мляко, сирене, масло или сметана по три порции на ден, почти два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и инфаркт в сравнение с онези, които пренебрегват тези храни.

Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр. сирене или кашкавал или лъжица масло.

Млечните продукти имат много полезни съставки — калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко, които са важни за здравословното хранене. Затова учените от университета "Макмастър" в Онтарио решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните заболявания.

Заключенията на учените стъпват върху данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.

Участниците били на възраст от 35 до 70 години. Те били разделени в четири групи — не консумиращи млечни продукти, с по-малко от една порция дневно, с една — две порции и с повече от две порции дневно.

Резултатите след девет години показали, че хората със средно три порции млечни продукти дневно са с по-малко сърдечносъдови заболявания в сравнение с групата без млечни продукти. Освен това залагащите на пълномаслените храни били с най-добри показатели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини