Last news in Fakti

14 Септември, 2018 16:54 4 316 7

Полезни или вредни са млечните продукти?

  • здраве-
  • хранене-
  • полезни-
  • вредни-
  • млечни продукти

Млечните продукти намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени

Полезни или вредни са млечните продукти? - 1
Снимка: shutterstock

Консумирането на млечни продукти 3 пъти дневно, намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, твърдят канадски учени, цитирани от в. Daily Mail.

От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той предразполага към сърдечносъдови заболявания.

Канадските учени обаче установиха, че тези, които консумират мляко, сирене, масло или сметана по три порции на ден, почти два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и инфаркт в сравнение с онези, които пренебрегват тези храни.

Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр. сирене или кашкавал или лъжица масло.

Млечните продукти имат много полезни съставки — калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко, които са важни за здравословното хранене. Затова учените от университета "Макмастър" в Онтарио решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните заболявания.

Заключенията на учените стъпват върху данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.

Участниците били на възраст от 35 до 70 години. Те били разделени в четири групи — не консумиращи млечни продукти, с по-малко от една порция дневно, с една — две порции и с повече от две порции дневно.

Резултатите след девет години показали, че хората със средно три порции млечни продукти дневно са с по-малко сърдечносъдови заболявания в сравнение с групата без млечни продукти. Освен това залагащите на пълномаслените храни били с най-добри показатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я па тия

    15 1 Отговор
    Я да дойдат тук канадските учЕни и да ги зОбим но с наше сирене но не домашно а от менте мандра и пълно с палмово масло, и то по три пъти на ден та да видим до кога ще ги бъде ?
  • 2 доктор

    2 8 Отговор
    Полезни до 14-годишна възраст!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Млекаря

    2 2 Отговор
    Като цоцам кърмата на моята женка ми става много убаво...........
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гнида

    2 0 Отговор
    Цял Китай уморихте от инфаркти ? Няма кой да взима клонираните-гмо продукти на Канада и Сащ ? Яжте си ги !
  • 7 Крипли

    0 0 Отговор
    Като малък прасках сутрин 1 паница попара прясно козе мляко с няколко лъжици мед. Цял ден кипях от енергия. Не се спирах и не знаех какво е обяд. Чак вечерта се сещах, че не съм ял цял ден. Млякото обаче не беше от магазина, а от нашите си козички, чисто и съвсем свежо. И сиренето от ръцете на баба на баба и дядо, мир на праха им.