Всички знаем, че пиперките са чудесен източник на фибри, антиоксиданти и витамин С. И макар да можем да различим десетки различни видове чушки, всъщност всички те си приличат по една много очевидна характеристика, която обаче не е известна на всеки.
Британски учени съобщиха един на пръв поглед очевиден факт за пиперките, който изненада мнозина. Истината е проста – всички чушки всъщност са… зелени.
Макар откритието на британските учени да не звучи толкова шокиращо, всъщност се оказва, че много хора не са наясно с този факт и констатациите от новото изследване ги изненадаха.
Зелените пиперки са неузрели версии на останалите цветове от този зеленчук. Всъщност всяка пиперка първоначално е със зелен цвят, а по време на различните си стадии на зреене тя променя цвета си.
„Но не си мислете, че ако оставите една зелена чушка в дома си или в хладилника тя ще стане жълта или червена. Не, това се случва само в градината”, казват учените.
Тъй като зелените пиперки са по-малко зрели, те имат леко горчив вкус и понякога могат да причинят храносмилателни смущения. За разлика от тях червените и жълтите пиперки са най-сладки, защото са узрели.
Научната обосновка е, че промяната на цвета е причинена от разпадането на хлорофил. Именно този елемент влияе на цвета на чушката.
Въпреки цвета си, всички чушки са чудесен източник на витамин А и С, но според Livestrong.com червените чушки съдържат 11 пъти повече бета каротин от зелените. Жълтите чушки пък имат повече витамин С от зелените, но по-малко витамин А и бета каротин.
Много по-изненадващ е друг любопитен факт за този зеленчук, който е известен на още по-малък брой хора. Пиперките, наричани още чушки всъщност е представител на семейството на картофите и идва чак от тропическите части на Америка.