Отидете към основна версия

9 262 4

Цветът на очите разкрива здравословните ни проблеми (СНИМКИ)

  • очи-
  • цвят на очина-
  • показва-
  • разкрива-
  • здравословни проблеми

Някои изследвания свързват цвета на очите с болести като диабет, меланома и витилиго

Снимки: shutterstock

Все по-често различни учени твърдят, че цветът на ирисите ни може да покаже към какви болести сме предразположени. Някои изследвания свързват цвета на очите с болести като диабет, меланома и витилиго. Очите ни вече могат да ни покажат пред какви опасности за здравето сме изправени и как да се предпазим от тях.

Ето болестите, към които може да сте предразположени ако цветът на очите ви е:

1. Кафяви очи
Колкото по-тъмни са очите ви, толкова по-голяма защита имат те и слънчевите лъчи много трудно могат да ви навредят. Хората с тъмни очи по рождение имат по-силна защитна бариера, която спасява здравето на очите и кожата им. При тях вероятността от развиване на рак на кожата или перде на очите е значително по-малка. Това не значи, че не трябва да се пазите. Хората с кафяви очи обаче по-лесно развиват витилиго, което е болест на кожата и косата и по-лесно се пристрастяват към алкохол и имат по-високи нива на стрес.

2. Сини очи
Хората със сини ириси са податливи на алкохол, което обаче не е доказано защо е така. Учените признават, че са нужни още много изследвания, за да бъде доказано защо хората със сини очи имат слабост към алкохола. Ако все пак имате такъв цвят на очите, внимавайте с количествата алкохол, които приемате и честотата.

3. Очи с лешников цвят
Хората със светло кафяв ирис са податливи на депресивни състояния и стрес. Също така, при тях по-лесно се развиват болки в тялото, за разлика от тези със сини или зелени очи. Ето защо, ако очите ви са точно в такъв цвят, добре е да помислите за занимания, които ви предпазват от стреса като йога, например.

4. Зелени очи
Тези хора рядко страдат от депресия и трудно се поддават, на какъвто и да е стрес. Те са много силни характери, но UV защитата им е много слаба и са податливи на кожни проблеми свързани със слънцето. Ето защо, ако очите ви са такива, инвестирайте в слънцезащита. Никога не излизайте от вкъщи без очила и без да сте се намазали със слънцезащитен крем.

5. Зачервяване на очите
Всеки от нас е имал дни, в които очите му са червени. Причините могат да бъдат много. По-важното, че ако няколко дни подред очите ви са зачервени, трябва да се консултирате с лекар. При по-възрастните хора зачервените очи се дължат на депресия. Фактори могат да бъдат недоспиването, замърсената околна среда, спукани кръвоносни съдове, сухота, алергия и др. Трябва да пазите очите си и от компютъра и телефона, защото те излъчват светлина, която е много вредна. Ако дневно работите по повече от 3 часа на компютър, си купете очила със специален защитен слой, който да предпазва очите ви.

6. Жълтеникаво оцветяване на бялото на очите
Ако бялата част пожълтее, то е много вероятно да имате проблеми с черния дроб, затова незабавно потърсете лекарска помощ. Пожълтелите очи могат да са симптом на жълтеница или алкохолизъм.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини