Отидете към основна версия

15 344 6

Най-полезният зеленчук за здраво сърце и кръвоносни съдове

  • цвекло-
  • сърце-
  • кръвоносна система-
  • полезно-
  • зеленчук-
  • здраве-
  • сърдечно-съдовата система-
  • пречиства

Чаша сок от плода на това растение понижава кръвното налягане

Снимки: shutterstock

Има растение, чиито вълшебни свойства ще подобрят работата на сърцето и кръвоносните ви съдове, особено ако вече сте прехвърлили 40-те. За да се предпазите от онези заболявания, които идват с възрастта, е добре да включите този кореноплоден зеленчук в ежедневната си диета.

Кръвоносната система работи непрекъснато, доставяйки кислород до всяка клетка в нашето тяло. Начинът ни на живот и напредването на възрастта обаче, оказват своето влияние върху и често пъти нарушават правилното ѝ функциониране.

Именно тук на помощ идва червеното цвекло.

Червеното цвекло е богато на най-различни и изключително полезни вещества, които оказват особено благоприятно влияние върху работата на сърдечно-съдовата система.

То има свойството да разширява кръвоносните съдове и да подпомага притока на кръв до всички части на тялото.

Заради високото си съдържание на магнезий, то регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби.

Цвеклото също така участва и в очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и в образуването на червени кръвни клетки. Органичният хлор в състава му го прави перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата в организма.

Освен това в състава си има сапонини, които се борят с "лошия" холестерол, както и витамин U, който се оказва особено полезен при процесите на зарастване на язви.

Не на последно място този супер полезен корен е с изразено противоалергично действие.

Сокът от цвеклото оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане. Ако пиете по една чаша на ден ще подобрите кръвоснабдяваното на мозъка и ще забавите развитието на множество старчески заболявания като деменцията, например.

Ето и една здравословна рецепта с червено цвекло, която ще се отрази чудесно на кръвоносната ви система за кратко време:

Квасът от червено цвекло помага при лечение на анемии, предотвратява образуването на тромби, предотвратява развитието на неблагоприятни бактерии, помага за по-добра работа на черния дроб и бъбреците. Най-добре е да се пие половин чаша два пъти дневно, преди хранене.

Нужни продукти (за 3 литра квас):
- 3-4кг червено цвекло (избирай средни на големина, твърди, свежи глави)
- 5-6 големи скилидки чесън
- 2-3 големи дафинови листа
- 10-12 топчета бахар
- 2-3см корен от джинджифил
- 2-3 супени лъжици натурален ябълков оцет (мътен, с майка)
- 3-4 литра чиста, най-добре изворна вода (без хлор)

Начин на приготвяне:
- Ще се нуждаете от чист 5-7 литров съд — емайлирана тенджера или от неръждавейка, или голям стъклен буркан/глинено гърне.
- Изтъркайте с гъба или четка цвеклото, след което го нарежете на филийки с дебелина около 5 мм. Можете и да го обелите, ако смятате, че е по-правилно.
- Обелете чесъна и разрежете всяка скилидка на 4.
- Обелете джинджифила и го нарежете на тънки ивички.
- Сложете в буркана нарязаното цвекло, чесъна, джинджифила, добавете дафиновите листа и бахара, налей толкова вода, че да покрие съставките, долей ябълковия оцет. Сложете отгоре чинийка, поставете върху нея нещо тежко, за да не изплуват резените на повърхността. Поставете съда на топло — близо до печката в кухнята или върху парното — за около 3-5 дни. Притискайте от време на време капака, за да разбъркате деликатно кваса.

По време на ферментацията е нормално на повърхността да се образува пяна (бяла, бежова, кафеникава), трябва да я отстранявате, като внимателно я изгребвате. След 3-ия ден започнете да пробвате кваса — в зависимост от условията (топлина, влажност, проветривост и т.н.) квасът узрява за различно време, затова не може да се даде точно време за завършването на процеса по ферментация. Ето по какво ще познаете, че квасът е готов.

Върху него вече не се образува пяна (ферментацията е приключила), придобил е сладникаво — кисел вкус и е станал по-гъст на консистенция. Цветът на кваса е станал наситен и при сипване в прозрачна чаша, по стените ѝ остава светло лилав филм.

Не бързайте ако мислите, че още не е достатъчно ароматен и наситен — изчакай ден-два, това няма да развали или да навреди на сместа.

Когато прецените, че е готов, е време да го прецедите. През гъсто сито или с помощта на парче марля, прецедете цялата течност. Налейте я в стъклени бутилки или буркани. Ако има шанс да изпиете цялото количество за седмица, може да не го прибирате в хладилника и да не затваряте съдовете. В противен случай затворете съда и го приберете в хладилника. Когато вадите кваса от хладилника, трябва да изчакате да се затопли до стайна температура, преди да го консумирате.

Вероятно се чудите, какво да правите със самото цвекло, останало след прецеждането на кваса. Има няколко варианта:

1. Пускате цвеклото през сокоизстисквачка и прибавяте сока към кваса.
2. Настържете цвеклото с ренде и добавете към него настъргана ябълка, ситно нарязан кромид лук, сок от половин лимон, зехтин, както и натрошени орехи и/или малко майонеза по желание. Получената смес е страхотна разядка.
3. Можете и повторно да залеете цвеклото и да си правите още една порция квас

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини