Отидете към основна версия

18 341 17

Пищност и разкош: Ромските погребения и бетонните фараони (СНИМКИ)

  • роми-
  • погребение-
  • традиции-
  • погребални традиции-
  • ромски традиции-
  • гробница-
  • ромско погребение

Традициите на ромите, свързани със смъртта и погребенията, се славят със същата помпозност, показност и пищност присъщи за техните сватби

Снимка: Shutterstock

Циганските традиции са известни с колорита и пищността си. Всички знаем за традицията да се организират шумни, цветни и помпозни празненства за сватби и други радостни поводи. Едва ли обаче са мнозина онези, които са запознати с погребалните ритуали и обичаи на ромите.

Това може би е една от най-интересните ромски традиции — изпращането на мъртвите в последното им пътуване.

Ромите имат свое уникално отношение към смъртта. От една страна те се отвращават от процеса на умиране, а от друга, показват крайно уважение към починалите.

Тялото на мъртвия е част от култа към предците и затова според циганските разбирания и традиции, погребението трябва да е богато и пищно и на него да присъстват възможно най-много хора.

Понякога децата спестяват пари за погребението на родители, които са все още живи и здрави.

Надгробният паметник пък трябва да е от скъп камък и с портрет на починалия в пълен ръст. Колкото по-голям и богато украсен, толкова по-добре.

Някои по-заможни семейства дори изграждат големи гробници, подобни на мавзолеи.

Вещите на починалия се считат за нечисти и затова се заравят в земята заедно с тялото на покойника, но се случва роднините на мъртвия да купуват нови вещи, които той никога не е имал приживе, за да ги положат при него в гроба.

Всъщност не става гума за обикновен гроб, а за цяла гробница, наричана "баро лимори" или голям гроб, която се прави с размерите на стая. Обзавежда се богато и пъстро и в нея се осигуряват всички удобства, които са необходими на един жив човек. По-заможните оставят при мъртвеца и луксозни и скъпи предмети като телевизори или друга техника, а някои по-ексцентрични изпращат в отвъдното дори скъпи автомобили.

Но удобствата на мъртвия са само една от причините за тази помпозност. Излагайки на показ вещите му, семейството демонстрира пред останалите колко добре е живял мъртвия.

Тези традиции напомнят много на погребалните ритуали в Древен Египет. Погребения са не по-малко пищни от сватбите, като богатите роми почиват не в гроб, а в гробница, иззидана от бетон и арматура.

Вижте част от традициите на циганите, свързани с погребенията и изпращането на мъртвите към онзи свят:

Ромските траурни шествия много напомнят на празнични паради, особено ако покойникът е уважава и почитан член на общността, издигнал се до върховете на йерархията.

Някои от ромските обичаи за погребение са свързани с парите. Вярва се, че семейството на покойника трябва да откупи земята, на която ще е гробът, точно както живите си купуват жилище. Друго вярване е, че мъртвият трябва да се отплати на живите. Ето защо при погребение ромите хвърлят пари.

А що се отнася до самите гробове - някои са достойни да гробници на крале:

При покойника се оставя всичко, което може да му потрябва в задгробния живот.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Благовещение e - какви са поверията и как се празнува

    Днес, 25 март отбелязваме Благовещение - един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 ма ...
    25.03.2024
    2 117
    6
  • Днес започва Великият пост, какво трябва да знаем

    Великденският пост е един от най-важните пости в православната християнска църква. Този период не е по едно и също време всяка година, а подвижен, кат ...
    18.03.2024
    1 236
    5
  • Как се иска прошка на Сирни заговезни

    На 17 март отбелязваме Сирни Заговезни, наричан още Запоставане, Прошка, Неделя сиропустна, Прощална неделя и Поклади. На този ден християните трябва ...
    16.03.2024
    9 032
    16
  • Днес е Месни Заговезни

    Днес отбелязваме Месни заговезни - православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, точно 8 седмици преди Великден. Името на празника ...
    10.03.2024
    3 047
    4
  • Какво се яде на Сирни заговезни?

    Сирни заговезни, известен също като Прощална неделя, е християнски празник, който се отбелязва в последната неделя преди началото на Великия пост и съ ...
    10.04.2024
    8 879
    45