Отидете към основна версия

8 119 21

Светът полудя по първата украинка със СНИМКИ в Penthouse, но...

  • лилиана гасинская-
  • момичето с червения бански-
  • багълка-
  • ссср-
  • украинка-
  • бягство-
  • австралия-
  • круизен кораб-
  • леонид собинов

Причината за известността на тази девойка обаче, е напълно невероятна

През 1979 година цял свят заговори за Лилиана Гасинская — първата украинка красила корицата на списание Penthouse. Но не това е причината, заради която милиони хора научават името на младата красавица в рамките на едно денонощие.

Преди 40 години 18-годишната девойка се качва на руския круизен кораб "Леонид Собинов", който пътува към Австралия, като част от обслужващия персонал.

Когато лайнерът акостира край бреговете на Австралия момичето прави нещо изумително и почти невъзможно. Именно с това свое действие родената в Одеса Лилиана се прочува по цял свят, а всички започват да я наричат “момичето с червения бански”.

Това е една история за смелост, решителност и безразсъдство, за стремеж към свобода и различен живот. Това е една от историите, които разказват за най-щурите и невероятни бягства от СССР.

На 14 януари 1979 г. едно момиче с червен бански излиза от океана, изкатервайки се по един от кейовете в залива Сидни, близо до Пирмонт.

Мокра и цялата в охлузвания и синини то се втурва към двама минувачи и вик за помощ. Това е 18-годишната Лилиана Гасинская, която някак е успяла да се измъкне от кораба, да преплува залива пълен с акули и да се изкатери по хлъзгавите, отвесни каменни стени на кея.

"Помощ, имам нужда от помощ. Избягах от съветския кораб, преследват ме. Трябва да отида в полицията!", обяснява тя на двамата непознати, които решават да ѝ помогнат и я отвеждат в близкия полицейски участък.

Новината за руската бегълка веднага е отразена във всички вестници, а на сутринта ежедневникът Daily Mirror излиза със заглавие на първа страница: "Красива жена избяга от „червения” лайнер", а във вътрешните му страници е поместено дълго интервю с 18-годишната украинка.

Лилиана е родена в Одеса, в семейство на артисти — майка ѝ е актриса, а баща ѝ — музикант. Родителите ѝ не се съмнявали, че любимата им дъщеря също ще стане актриса, но тя имала съвсем различни планове за бъдещето си.

На 15-годишна възраст момичето решава да влезе в Одеския военноморски колеж и дори успява да отиде на стаж в Обединеното кралство.

След като се връща в СССР започва работа като сервитьорка на круизния лайнер „Леонид Собинов”, който през януари се отправя към Австралия.

Така започва историята за “момичето с червения бански”.

През нощта на 14 януари 1979 г. Лилиана облича червен бански от две части, се промушва през един от люковете на круизния кораб и скача във водата, въпреки, че плавателният съд е на километри от брега.

След 40 минути непрестанно плуване във води, гъмжащи от акули, тя излиза на брега. Там тя вижда двама души, които се разхождат с кучето си и се втурва към тях, накуцвайки (глезенът ѝ е изкълчен). Когато ги доближава, момичето започва да им говори на развален английски. Обяснява, че спешно трябва да я заведат в полицията, защото я преследват.

Щом чуват тази историята и с оглед на окаяния външен вид на непознатото момиче с червен бански, те на мига я качват в колата си и я откарват в полицията.Пред служителите на реда Лилиана разказва, че се е решила на това рисково начинание, за да избяга от съветския режим и поискала политическо убежище. Властите бързо ѝ дават бежански статут и тя получила австралийско гражданство.

Смелата постъпка на Лилиана я превръща в истинска знаменитост и медиите в Австралия мигновено разпространяват историята ѝ, достойна за роман, давайки ѝ прякора “момичето с червения бански”.
Големият медиен интерес към бегълката от СССР ѝ отваря много възможности. Сред многобройните предложения, които момичето започнало да получава, било и едно от австралийската редакция на списание Penthouse.

Списанието ѝ плаща 15 000 долара, за да я снима за корицата на октомврийския си брой, а заглавието гласяло „Момичето с червения бански — без бански”.

Малко след това Лилиана се възползва пълноценно от статуса си на знаменитост и се записа в училище за модели.

Що се отнася до личния живот на „момичето с червения бански”, тя се омъжва за фотограф от вестник Daily Mirror. Въпреки, че бил женен и баща на три деца, той зарязал всичко, за да бъде с нея. Бракът им обаче не трае дълго и те се развеждат, а през 1984 г. Лилиана се омъжва за богат бизнесмен на име Иън Хайсън. През 1990 г. и този брак се разпада. След това „момичето с червения бански“ изчезва от страниците на клюкарските издания и отново заживява като обикновен човек.

Към днешна дата Лилиана Гасинская е една обикновена жена, която се радва на децата и внучетата си в страната, която преди 40 години я приема с отворени обятия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини