Отидете към основна версия

6 846 14

Мистериозният витамин, който унищожава съвременните болести (ВИДЕО)

  • витамин к2-
  • здравословно хранене-
  • храни-
  • полезни-
  • здраве-
  • болести-
  • витамини

Благодарение на този витамин калцият се отлага правилно в костите и се намалява рискът от сърдечносъдови заболявания

Снимки: shutterstock

Някои витамини са прочути и няма човек, който да не е чувал поне името им. Такива са витамин В и витамин С, до тях може да се нареди и витамин D, но има и други, които не са така широко известни. Тъй като не са ни познати, ние не знаем колко полезни са и какво правят за организма ни. Такъв е витамин К2.

Доскоро по-голямата част от населението, в това число и медицинското съсловие, беше запознато единствено със същността и ползите на витамин К1, участващ в кръвосъсирването. Това вече не е така.

Ролята на витамин К2 е напълно различна, като в най-общи линии, той ни предпазва от сърдечни заболявания, осигурява здрави кожа и кости, подобрява мозъчната функция, подпомага растежа и умственото развитие и служи като превантивна мярка срещу рака.

Витамин К2 се намира в храни от животински произход, както и във ферментирали храни.

Изследвания показват, че недостигът му в организма ни може да доведе до остеопороза. Той активира специален протеин, остеокалцин, който насочва калция към костите. И както знаете — колкото повече калций имат костите ви, толкова са по-силни.

К2 активира матричен Gla протеин. Той поддържа калция от натрупване на места, където не е нужен в големи количества. Така например, ако калций се натрупва в артериите и сърцето ви, имате по-голям риск от сърдечни заболявания. Затова, получаването на достатъчно витамин К2 може да намали риска от сърдечни заболявания, защото насочва калция към костите ви и от места, които не го искате.

Кои са най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната?

Някои проучвания показват, че витамин К2 може да има и противоракови свойства. Особено когато става въпрос за рак на простатата.

За да си набавите достатъчно количество от този витамин е нужно да консумирате: млечни продукти, яйца, месо (говеждо и телешко) от животно, хранено с трева и сено, ферментирали сирена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини