Адана кебап е емблематично ястие от турската кухня, добре известно е на всички и без съмнение – много вкусно, cookwithasmile.com. Леко подлютен, ароматен и сочен, адана кебапът се приготвя с продукти, които може да намерите лесно.
Продуктите:
1 кг. агнешка кайма (или смес агнешка и телешка)
1 глава лук (бял или червен)
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1 люта чушка (с или без семето, според личните ви предпочитания за лютивост)
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. сумак
40 г. меко масло
половин връзка магданоз
сол на вкус (ако каймата е осолена в магазина, пропуснете солта)
Приготвяне:
Лукът, червената чушка, лютото чушле, чесънът и магданоза се нарязват много ситно.
Каймата се омесва с подправките и нарязаните зеленчуци. Добавя се маслото и още веднъж се измесва добре. Ако е нужно – добавете 2-3 с. л. студена вода. Каймата се прибира в хладилник поне за 2-3 часа, а най-добре за 1 нощ.
Каймата се разделя на равни части и всяка част се оформя по дължината на шиш (дървен или метален). Притискайте и сплесквайте каймата за да се разпредели равномерно по дължината на шиша. Оформените шишове може да приберете в хладилник, ако няма да печете веднага.
Независимо дали ще печете на скара с дървени въглища, електрическа скара или грил тиган – те трябва да са добре сгорещени преди да сложите кебапа.
Сервирайте със зеленчуци на скара, пържено фиде с ориз, арабски питки (или препечен хляб на грила), с който да оберете всички вкусни сокове от месото и зеленчуците.