Кулинарите с опит знаят, че преди да се сготви, патладжанът трябва да се обработи, за да се отцеди горчивият му сок. Най-разпространеният способ е нарязаните на филии или кубчета сини домати да се осолят и да се поставят в емайлирана тавичка, леко наклонена. След 15-20 минути се изстискват с ръце или се притискат през решето, за да изтече горчилката. Ако патладжанът ще се готви цял, надупчва се на много места с вилица, овалва се в морска сол и след 1/2 час се изстисква. Има и вариант, при който зеленчукът се пуска за няколко минути в кипяща подсолена вода, след което се оставя да се отцеди, пише "Домашен журнал". След като е така обработен патладжанът, можете да пристъпите към приготвянето на рецептата за кула от патладжани и моцарела.
Продукти:
2 патладжана
1 червена чушка
2 домата
2-3 скилидки чесън
2 с.л. каперси
2 с.л. ситно нарязани черни маслини
босилек, сол и черен пипер на вкус
моцарела
Начин на приготвяне:
Нарежете на кръгчета двата патладжана/без да ги белите/, посолете ги и ги изстискайте от горчивия им сок.
Изпържете ги и ги отцедете върху салфетка от излишната мазнина. Нарежете на ситно червената чушка и я изпържете, добавете двата обелени и нарязани на кубченца домати, няколко листенца нарязан босилек, сол и черен пипер на вкус. Задушавайте всичко под капак 15 минути.
Добавете към сместа 2 лъжици каперси, 2 лъжици ситно нарязани черни маслини, 2-3 скилидки скълцан чесън и задушавайте още 5 мин. В тавичка наредете патладжанените кръгчета на купчинки, като върху всяко от тях поставете по малко от зеленчуковата смес, пак кръгче и т.н. Завършете с моцарела или малко настърган кашкавал. Пъхнете тавичката за 10-15 мин в гореща фурна и поднесете ястието още топло.