ТЕМА: Какво да сготвя
Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Рецепта на деня: Кула от патладжани и моцарела

Леко горчивият привкус на сините домати се свързва подходящо с всички зеленчуци, както и с пилешко, телешко и с кайма

Публикувана: 10 Юли, 2019 11:04
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1218
Рецепта на деня: Кула от патладжани и моцарела
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Кулинарите с опит знаят, че преди да се сготви, патладжанът трябва да се обработи, за да се отцеди горчивият му сок. Най-разпространеният способ е нарязаните на филии или кубчета сини домати да се осолят и да се поставят в емайлирана тавичка, леко наклонена. След 15-20 минути се изстискват с ръце или се притискат през решето, за да изтече горчилката. Ако патладжанът ще се готви цял, надупчва се на много места с вилица, овалва се в морска сол и след 1/2 час се изстисква. Има и вариант, при който зеленчукът се пуска за няколко минути в кипяща подсолена вода, след което се оставя да се отцеди, пише "Домашен журнал". След като е така обработен патладжанът, можете да пристъпите към приготвянето на рецептата за кула от патладжани и моцарела.

Продукти:

2 патладжана

1 червена чушка

2 домата

2-3 скилидки чесън

2 с.л. каперси

2 с.л. ситно нарязани черни маслини

босилек, сол и черен пипер на вкус

моцарела

Начин на приготвяне:

Нарежете на кръгчета двата патладжана/без да ги белите/, посолете ги и ги изстискайте от горчивия им сок.

Изпържете ги и ги отцедете върху салфетка от излишната мазнина. Нарежете на ситно червената чушка и я изпържете, добавете двата обелени и нарязани на кубченца домати, няколко листенца нарязан босилек, сол и черен пипер на вкус. Задушавайте всичко под капак 15 минути.

Добавете към сместа 2 лъжици каперси, 2 лъжици ситно нарязани черни маслини, 2-3 скилидки скълцан чесън и задушавайте още 5 мин. В тавичка наредете патладжанените кръгчета на купчинки, като върху всяко от тях поставете по малко от зеленчуковата смес, пак кръгче и т.н. Завършете с моцарела или малко настърган кашкавал. Пъхнете тавичката за 10-15 мин в гореща фурна и поднесете ястието още топло.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Щом има умряла душа...!
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Не искам, болат ме бъбреците....!!! Иначе, браво за добрата идея...!

Оценка:
-0 +1

Готвач
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Казва се torre parmigiana-кула пармиджана

Оценка:
-0 +0

мали мали
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Яж патладжан и не намира и кусури

Оценка:
-0 +0

Гост
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Някой може ли да ми обясни колко минути трябва да приготвям парченца свинско до полуготовност? Колко минути или как да го позная?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкрива как е участвала в приватизацията
Нямам заменки, нямам ВЕИ-та, мерцедеси, нищо"

Още бисери