10 Юли, 2019 11:04 3 733 4

Рецепта на деня: Кула от патладжани и моцарела

  • патладжан-
  • моцарела-
  • рецепта-
  • кула

Леко горчивият привкус на сините домати се свързва подходящо с всички зеленчуци, както и с пилешко, телешко и с кайма

Рецепта на деня: Кула от патладжани и моцарела - 1
Снимка: Shutterstock

Кулинарите с опит знаят, че преди да се сготви, патладжанът трябва да се обработи, за да се отцеди горчивият му сок. Най-разпространеният способ е нарязаните на филии или кубчета сини домати да се осолят и да се поставят в емайлирана тавичка, леко наклонена. След 15-20 минути се изстискват с ръце или се притискат през решето, за да изтече горчилката. Ако патладжанът ще се готви цял, надупчва се на много места с вилица, овалва се в морска сол и след 1/2 час се изстисква. Има и вариант, при който зеленчукът се пуска за няколко минути в кипяща подсолена вода, след което се оставя да се отцеди, пише "Домашен журнал". След като е така обработен патладжанът, можете да пристъпите към приготвянето на рецептата за кула от патладжани и моцарела.

Продукти:

2 патладжана

1 червена чушка

2 домата

2-3 скилидки чесън

2 с.л. каперси

2 с.л. ситно нарязани черни маслини

босилек, сол и черен пипер на вкус

моцарела

Начин на приготвяне:

Нарежете на кръгчета двата патладжана/без да ги белите/, посолете ги и ги изстискайте от горчивия им сок.

Изпържете ги и ги отцедете върху салфетка от излишната мазнина. Нарежете на ситно червената чушка и я изпържете, добавете двата обелени и нарязани на кубченца домати, няколко листенца нарязан босилек, сол и черен пипер на вкус. Задушавайте всичко под капак 15 минути.

Добавете към сместа 2 лъжици каперси, 2 лъжици ситно нарязани черни маслини, 2-3 скилидки скълцан чесън и задушавайте още 5 мин. В тавичка наредете патладжанените кръгчета на купчинки, като върху всяко от тях поставете по малко от зеленчуковата смес, пак кръгче и т.н. Завършете с моцарела или малко настърган кашкавал. Пъхнете тавичката за 10-15 мин в гореща фурна и поднесете ястието още топло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щом има умряла душа...!

    1 0 Отговор
    Не искам, болат ме бъбреците....!!! Иначе, браво за добрата идея...!
  • 2 Готвач

    0 0 Отговор
    Казва се torre parmigiana-кула пармиджана
  • 3 мали мали

    0 0 Отговор
    Яж патладжан и не намира и кусури
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Някой може ли да ми обясни колко минути трябва да приготвям парченца свинско до полуготовност? Колко минути или как да го позная?