Отидете към основна версия

19 207 23

Светило в медицината разкри какво да ядем, за да се предпазим от...

  • здраве-
  • превенция-
  • храни-
  • александър мясников-
  • кардиолог-
  • д-р мясников-
  • атеросклероза-
  • продукти-
  • защита

Руският кардиолог д-р Мясников изброи най-полезните храни, за отпушване на артериите и лесна циркулация на кръвта в цялото тяло

Снимки: shutterstock

Кардиологът и телевизионен водещ Александър Мясников продължава да дава съвети как да се предпазим от различни видове болести.

В последния брой на своето телевизионно предаване, специалистът обяснява кои за продукти осигуряват по-добра защита срещу атеросклероза.

Атеросклерозата е заболяване, което влошава състоянието на тъканите, изграждащи кръвоносните съдове, поради натрупването на холестеролни плаки по тях. При атеросклероза рискът от тромбоза, инфаркт и инсулт се увеличава драстично.

Според д-р Мясников обаче, е напълно възможно да предотвратим това натрупване с помощта на правилна диета. В нея са включени специфични продукти, които намаляват нивата на холестерол в кръвта, спомагат за неговото по-бързо разграждане и предпазват кръвоносните съдове. Един от тях е чесънът.

Експертът отбелязва, че този зеленчук има множество полезни за човешкото здраве свойства. Той предпазва организма от настинки и други вирусни и бактериални инфекции, както и спомага за намаляване нивата на холестерола, както и, че е добро средство за понижаване на холестерола.

Той е включен в списъка на най-ефективните продукти с терапевтичен ефект, съставен от изследователи от Нова Зеландия.

Списъкът съдържа общо седем продукта. Според учените, всеки, при когото има повишен риск от поява на сърдечно-съдови заболявания, трябва да ги включи в ежедневното си меню.

Ето кои са те:

Зеленолистни зеленчуци
Плодове като ягоди, ябълки, нар
Червено вино в умерено количество
Риба
Тъмен шоколад
Ядки
Чесън

През последните години специалистите отдават все по-голямо значение на правилното хранене и консумирането на здравословни храни, тъй като атеросклерозата е заболяване, което може да има фатални последици. Освен това те предупреждават, че атеросклерозата може да започне от ранна детска възраст и да се развие в последствие. Фактори като диабет тип I, диабет тип II, инсулинова резистентност, тютюнопушене и хипертония са известни като увреждащи артериите и спомагат за запушване на кръвоносните съдове.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.

Свързани новини