Отидете към основна версия

2 063 13

Неандерталците изчезнали заради... ушни инфекции

  • неандерталци-
  • изчезнали-
  • ушни инфекции-
  • история-
  • учени

Американски учени споделиха своята нова хипотеза за изчезването на този древен вид

Снимки: EPA/БГНЕС

Мистерияна около изчезването на неандерталците може би най-сетне е разгадана от група американски учени, които имат нова, изненадваща хипотеза по темата.

Според екипа от университета на Ню Йорк, изчезването на неандерталците може и да не е свързано с появата на Хомо сапиенс, а с хронични и чести ушни инфекции.

За да достигнат до тази идея, американските антрополози реконструирали eвстахиевите тръби на неандерталци. Тези канали съединяват средното ухо с устната кухина. Оказало се, че при възрастните индивиди въпросните анатомични структури напомняли евстахиевите тръби на малките деца, които са възприемчиви съм инфекции и възпаления на средното ухо.

На 5-годишна възраст при Хомо сапиенса се променя ъгълът на каналите, които не позволяват на бактериите да се задържат в ухото. Структурата на средното ухо на неандерталците обаче не се променяла с възрастта, което ги направило много уязвими от инфекции и съпътстващите ги усложнения, включително респираторни възпаления, загуба на слух и пневмонии. Инфекциите ставали хронични, което поставило под заплаха оцеляването на цялата група. Това е намалило конкурентоспособността на вида за добиването на храна и други ресурси в сравнение с хората от съвременен вид.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини